Firmy si možná budou moci odložit sociální odvody o čtvrt roku

Firmy by si mohly odložit sociální odvody za květen až červenec. Za odklad by platily pětinu obvyklého penále. Vše by pak musely uhradit do 20. října. Návrh zákona dnes schválila vláda. ČTK to sdělilo ministerstvo práce. Normu musí projednat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Z vybraných peněz se platí třeba důchody či mateřská. Zaměstnavatel odvádí z pracovníkova výdělku 24,8 procenta, zaměstnanec pak platí dalších 6,5 procenta.

"Odložení odvodů je administrativně jednoduché, rychlé a má potenciál dočasně posílit likviditu zaměstnavatelů o desítky miliard korun," uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že odvodů zaměstnanců se možný odklad netýká.

Sociální odvody za daný měsíc hradí zaměstnavatel do 20. dne následujícího měsíce. Částku za květen až červenec by musel tedy splatit do 20. října, a to i s penále. To nyní činí 0,05 procenta dlužné částky za den. Snížit by se mělo na pětinu, tedy na 0,01 procenta. Za čtvrt roku by tak činilo zhruba procento.

Maláčová odklad označila za "výhodnou půjčku pro firmy v potížích". Pokud by podle šéfky resortu práce možnosti využili všichni zaměstnavatelé, měsíčně by odložená suma činila 28 miliard korun.

Pokud by firma peníze za květen do 20. června okresní sociální správě neposlala, automaticky by se počítalo s odkladem. Stejné by to bylo v následujících dvou měsících. Kdyby zaměstnavatel pak dlužnou sumu neuhradil do 20. října, nepočítalo by se mu snížené, ale běžné penále, popsala návrh Maláčová.

Podle připraveného zákona by firmy měly měsíční přehledy sociální správě nově posílat jen elektronicky. Odvody už se nebudou moci platit v hotovosti .

Návrh zákona obsahoval původně také snížení odvodů firmám, jimž meziročně klesly tržby nejméně o 30 procent. V takovém případě ministerstvo práce počítalo s tím, že by si mohly na tři měsíce snížit vyměřovací základ o 80 procent. Platily by tak pojistné z pětiny částky. Výpadek systému sociálního pojištění by tak mohl dosahovat několika desítek miliard. Kabinet se ale na opatření nedohodl. "Je to velmi drahé rozhodnutí. Stále diskutujeme parametry," uvedla Maláčová.

Snížení odvodů mělo být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus. Tento takzvaný model C bude ještě projednávat tripartita a Národní ekonomická rada vlády (NERV) i ekonomové krizového štábu. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) kvůli opatření vznikl nový tým, vedle něj ho tvoří Maláčová, premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Maláčová očekává, že by výsledek mohl být příští či přespříští týden.

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala na konci března 282.000 zaměstnavatelů a téměř 4,55 milionu zaměstnanců. Živnostníků, kteří museli platit zálohy, bylo 696.300. Jim stát částku do minimálních záloh za půl roku už odpustil. Celkem se na sociální zabezpečení a politiku zaměstnanosti letos v prvním čtvrtletí vybralo 133,7 miliardy korun.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy sociální a zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy