Hoteliéři hlásí velkou poptávku sportovních týmů, problém je s očkováním

Hotely na pražském Smíchově NH Prague City a NH Collection Prague sledují podle svého generálního ředitele Petra Nešpůrka na léto velkou poptávku od sportovních týmů, většinou z mimoevropských zemí. Obsazenost by tak mohla být srovnatelná s letními měsíci roku 2019.

Problém nyní představuje očkování ruskou vakcínou Sputnik V nebo čínskými očkovacími látkami, které v těchto státech často používají. Česká republika je zatím neuznává. Nešpůrek to řekl v rozhovoru s ČTK.

Hotely NH Prague City a NH Collection Prague disponují fotbalovým hřištěm, což je podle Nešpůrka velká konkurenční výhoda. K využití mají také konferenční centrum. O pobyty v létě mají podle Nešpůrka zájem sportovní skupiny ze Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Egypta či Turecka. "Pokud se vše povede, budeme mít v létě oba hotely zcela obsazené," řekl.

Ministerstvo zdravotnictví by podle Nešpůrka mělo co nejdříve sdělit, jak se postaví k uznávání různých typů vakcín. Situaci by podle něj mohly případně vyřešit výjimky, které by bylo ochotno udělit. Výjimku ale jednomu z týmů, který se chtěl v Praze v červnu ubytovat, úřad nepřiznal, pobyt se tak nemůže uskutečnit. Nešpůrek věří, že alespoň někteří sportovci budou moci přijet, minimálně Albánie je podle něj potvrzená.

"Nesoustředíme se pouze na ty fotbalové týmy, pokud nám nevyjdou, máme co nabídnout i individuálním hostům," uvedl dále Nešpůrek. Lidé podle něj pobyty rezervují, do konce června je zájem hlavně o víkendy, v týdnu jezdí lidé na služební cesty, od července jsou to pak delší rekreační pobyty. Cestám turistům z Evropy by podle Nešpůrka měl výrazně pomoci nedávno schválený covid pas.

Nešpůrek připomněl, že jen individuální turisté provoz nezachrání. Běžně jejich služeb využívaly skupiny ze Spojených států, Kanady či Asie, které ale letos podle něj určitě nepřijedou. "Můžeme se soustředit jen na evropský trh," řekl dodal.

Hotel NH Prague City má k dispozici přes 300 pokojů, NH Collection Prague, který je propojený lanovkou, nabízí zhruba 140 pokojů. NH Prague City je zaměřen na kongresy, u kterých nabízí prostor až pro 400 účastníků. Tyto akce dříve podle Nešpůrka tvořily 70 procent příjmů hotelu. Kvůli současné situaci hotel vystavěl nové hybridní studio a nabízí přenos konferencí, nyní s částečnou účastí na místě. Studio funguje podle Nešpůrka od ledna a zájem je velký, každý všední den je obsazené. Poptávají ho především farmaceutické firmy. Na léto poptávky konferencí nejsou, ale od podzimu Nešpůrek věří, že budou termíny opět plné.

Všechna ubytovací zařízení se mohla ode dneška po více než pěti měsících omezení kvůli pandemii koronaviru otevřít pro rekreační účely. Hosté se při příjezdu musejí prokázat negativním PCR nebo antigenním testem na koronavirus.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 23 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy