Kompenzační bonus bude možné získat i za duben, vláda jej prodloužila

O kompenzační bonus 1000 Kč denně určený podnikatelům a společníkům malých firem bude možné požádat i za duben. Prodloužení o jeden měsíc dnes schválila vláda, informovala natwitteruministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dosud bylo možné o příspěvek žádat za únor a březen.

Kompenzační bonus finanční správa vyplácí na základě nového zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již nově není navázán na nouzový stav a podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Zákon umožňuje vládě prodlužovat příspěvek svým nařízením, není tak již potřeba novelizovat zákon.

"Nový kompenzační bonus až 1 000 Kč denně pokračuje a žádat o něj můžete hned od čtvrtka 1. dubna," uvedla ministryně.

Schváleno. Dalších až 30 000 Kč pro OSVČ a společníky malých s.r.o. Nový kompenzační bonus až 1 000 Kč denně pokračuje a žádat o něj můžete hned od čtvrtka 1. dubna na webu @MinFinCZ. Slíbila to @financnisprava ?

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) March 29, 2021

Dopady bonusu na veřejné rozpočty za duben odhadla Schillerová na maximálně 9,9 miliardy korun, z toho na státní rozpočet 9,2 miliardy korun, na rozpočty obcí 0,5 miliardy a na rozpočty krajů 0,2 miliardy Kč. Ministryně dále uvedla, že podle zákona bude obcím a krajům na základě skutečného čerpání 80 procent kompenzováno.

Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Daň z příjmu fyzických osob je přitom tzv. sdílenou daní, kdy jsou její výnosy rozdělovány mezi státní rozpočet, kraje a obce.

Do dneška finanční správa vyplatila u nového kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu 71.121 žádostí za 1,7 miliardy korun. Celkem správa eviduje 108.054 žádostí.

Zároveň správa zaevidovala k dnešku 814.150 žádostí o příspěvek 500 korun denně v souvislosti s podzimními vládními opatřeními. Dosud vyplatila 806.279 žádostí za 7,4 miliardy korun. Žádosti začala v tomto případě zpracovávat a vyplácet 16. listopadu. Správa rovněž vyplatila 5389 žádostí o podzimní kompenzační bonus žadatelům v úpadku za 53,8 milionu korun.

Osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Finanční správa zpracovala přes milion žádostí od OSVČ, společníků malých firem a pracovníků na dohodu a vyplatila zhruba 22 miliard korun.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová podnikatelé odškodnění

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy