Krach firem a podnikatelů. Počet bankrotů v ČR poprvé po šesti letech vzrostl

Počet bankrotů firem a podnikatelů v roce 2019 po šesti letech poprvé vzrostl. V Česku bylo vyhlášeno 680 bankrotů obchodních společností, což bylo o 22 více než předloni. Rovněž bylo vyhlášeno 7940 bankrotů podnikatelů, o 2440 více než v roce 2018. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Počet návrhů na firemní bankrot loni vzrostl meziročně o 15 na 1088 a počet návrhů na bankrot podnikatelů se zvýšil o 2822 na 8746.

"Počet bankrotů firem zůstal v roce 2019 velmi nízký. I když se jejich počet mírně zvýšil, stále byl výrazně nižší než v letech 2008 až 2017. Počet bankrotů fyzických osob ovlivnila především novela insolvenčního zákona, která je účinná od června 2019. Po jejím zavedení vzrostl měsíční počet oddlužení podnikatelů přibližně na dvojnásobek, proto se jejich meziroční nárůst blíží k 50 procentům," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V roce 2019 bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (274), dále v Jihomoravském kraji (88) a v Moravskoslezském kraji (65). Naopak nejméně firemních bankrotů bylo vyhlášeno v kraji Vysočina (12), v Jihočeském a v Pardubickém kraji (shodně 14).

Počet firemních bankrotů se v pěti krajích snížil a v devíti zvýšil. Největší meziroční pokles bankrotů zaznamenal Jihočeský kraj, kde se jejich počet snížil o 58 procent. Následoval Královéhradecký kraj s poklesem o 27 procent. Naopak nejvyšší nárůst bankrotů firem zaznamenal Karlovarský kraj, kde jejich počet vzrost meziročně o 60 procent. O 36 procent vzrostl jejich počet ve Středočeském kraji a o 24 procent ve Zlínském kraji.

Počet bankrotů podnikatelů v roce 2019 v důsledku novely insolvenčního zákona výrazně vzrostl ve všech krajích. Nejvyšší nárůst zaznamenala Praha, kde se jejich počet meziročně zvýšil o 74 procent. V Ústeckém kraji vzrostl jejich počet o 65 procent a ve Zlínském kraji o 64 procent. Nejméně se zvýšil ve Středočeském kraji, a to o 18 procent.

Nejvíce bankrotů firem a podnikatelů vyhlášeno v obchodu (176 společností a 1819 podnikatelů), ve zpracovatelském průmyslu (126 a 873) a ve stavebnictví (94 a 1726).

"Přestože v obchodu tradičně zaznamenáváme nejvyšší počet vyhlášených bankrotů obchodních společností a podnikatelů, z pohledu míry bankrotů, které se v odvětví vyskytují, jde o poměrně bezpečné odvětví. Nejrizikovějším odvětvím je pro společnosti i podnikatele v tomto ohledu doprava a skladování," upozornila Kameníčková.

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot firmy podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy