Mnoho Čechů odmítá nosit roušky. Malé obchody si stěžují na agresivitu zákazníků

Personál malých regionálních prodejen se musí v současné době častěji než na jaře vypořádat s vysokou agresivitou lidí, kteří nechtějí dodržovat vládní opatření. Zákazníci v těchto obchodech dělají větší nákupy než obvykle. Prodejci tak čelí většímu tlaku než při první vlně pandemie. ČTK to sdělil předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Pavel Březina.

Na jaře si podle Březiny lidé pomáhali, byli opatrnější a solidárnější. "Nyní je riziko nákazy výrazně vyšší, spousta zákazníků je naštvaná, někteří odmítají v obchodě nosit roušky," uvedl Březina. Možnosti a kompetence personálu jsou podle něj omezené a více než obvykle musí ke konfliktům se zákazníky přivolávat policii.

Březina dále upozornil, že vysokým rizikem nákazy je personál prodejen ohrožen stejně jako zdravotníci či hasiči v první linii. "Možný vývoj situace jsme předpokládali a předzásobili se ochrannými prostředky i dezinfekcí," řekl spolumajitel jihomoravské sítě prodejen Brněnka Miloš Škrdlík.

Malé prodejny jsou běžně místem rychlých a doplňkových nákupů. Lidé je ale v současné době podle Březiny volí pro hlavní nákupy, především díky tomu, že je mají v docházkové vzdálenosti od domu. Lidé více kupují ovoce, zeleninu, maso a také alkohol.

Ve snaze oslovit nové zákazníky, nebo si loajalitu udržet i mimo krizi, začaly některé regionální obchody nabízet služby běžné ve velkých městech. Například maloobchodní síť COOP spustila v září e-shop.

Nouzový stav už na jaře přivedl do malých obchodů více zákazníků. Zatímco před karanténou tržby v malých prodejnách zaznamenaly meziroční pokles o 0,3 procenta, za nouzového stavu vzrostly o 5,2 procenta, uvedl dříve ředitel pro vztahy s řetězci společnosti Nielsen Lubomír Mechura.

Nezávislý trh prodejen s potravinami a smíšeným zbožím přišel za poslední tři roky o více než 1800 obchodů do 400 metrů čtverečních. Loni jich fungovalo na 12.000, pokles zpomalil. Zaniklo jich 195, meziročně o 62 procent méně.

Související

Více souvisejících

Obchody Roušky a respirátory češi Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy