Orkán Sabine "pocuchal" lesy v Česku, zničeno je milion kubíků dřeva

Orkán Sabine v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů zatím poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Lesníci předpokládají, že nejvíce budou poškozené porosty po kůrovcové těžbě, které hůře odolávají bořivému větru. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

"Vítr stromy buď zlomil, nebo vyvrátil. Skutečný rozsah škod upřesníme později, až se vítr utiší a lokality budou přístupné. Vstup do lesů nyní rozhodně nedoporučujeme," řekla mluvčí.

Orkán Sabine Česko zasáhl v noci na dnešek. Na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Loňská těžba v lesích Lesů ČR kvůli kůrovcové kalamitě vzrostla o 30 procent na rekordních 13,89 milionu metrů krychlových. Dosud odhadovaný milion metrů krychlových zničeného dřeva po orkánu Sabina tak představuje přibližně sedm procent loňské těžby. Samotná těžba kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,71 milionu metrů krychlových. Těžba dřeva poničeného větrem loni dosáhla zhruba 2,42 milionu metrů krychlových.

Kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen, se odráží v tom, že podnik ve své strategii počítá do roku 2023 se ztrátovým hospodařením. Za loňský rok by měly být LČR ve ztrátě na úrovni jedné miliardy korun. Předloni měly zisk 70 milionů korun. Konkrétní hospodářské výsledky za loňský rok podnik zveřejní později.

Související

Těžba dřeva, ilustrační fotografie

Lesy ČR sčítají škody. Vichřice Sabine a Julie zasáhly 1,3 miliony kubíků dříví

Vichřice, které se přehnaly před dvěma týdny a na přelomu minulého a tohoto týdne přes Českou republiku, zasáhly v lesích státního podniku Lesy ČR (LČR) více než 1,3 miliony metrů krychlových dříví. Nejvíce stromů zlomily nebo vyvrátily na jihu Čech a na Vysočině. LČR odhadují škodu na 350 až 400 milionů korun, sdělili dnes ČTK zástupci LČR.
Následky orkánu Sabine

Počasí na víkend. V neděli zasáhne Česko vichřice, platí nová výstraha

Silný vítr zasáhne Česko také od neděle do pondělního rána. Zejména na západě a jihu Čech může mít v nárazech rychlost až 90 km/h, v dalších regionech nárazy dosáhnou 70 km/h. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou ČR. V posledních dvou týdnech je to už několikáté varování před silným větrem.

Více souvisejících

orkán Sabine (únor 2020) lesy čr lesy Dřevo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 48 minutami

před 58 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy