Penny Market má zaplatit pokutu, inspekce odhalila špatné značení výrobků

Obchodní řetězec Penny Market dostal od královéhradecké České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 140.000 korun za to, že v Česku prodával některé nebezpečné chemické látky a směsi bez správného označení. Šlo o čisticí a prací prostředky, které byly zároveň chemickými směsmi s látkami určenými k čištění. Výstražné symboly i věty o nebezpečnosti výrobků však na nich chyběly.

Firma Penny Market se proti pokutě odvolala k ministerstvu životního prostředí, které však odvolání zamítlo, a pokuta tak nabyla začátkem září právní moci. Podle inspektorů porušila firma evropské předpisy.

"Kontrolované nebezpečné směsi a detergenty navíc nebyly při jejich prvním uvedení na trh v České republice oznámeny do registru Ministerstva zdravotnictví ČR v takzvaném registru CHLAP1. Přitom jde o základní povinnost každého distributora při uvádění nebezpečných chemických látek a směsí na trh," uvedl v tiskové zprávě Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

"Spotřebitel je na etiketě v každém případě o rizicích informován. Okamžitě po zjištění nedostatků jsme přistoupili k nápravě," řekl ČTK mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Aktivní přístup firmy byl pro inspektory polehčující okolností při stanovení pokuty.

Jelikož výrobky používala veřejnost, byla firma povinna na nich uvést viditelný výstražný symbol, který by upozorňoval na další informace, a standardní věty o nebezpečnosti a pokyny pro bezpečné zacházení. Výrobky, u kterých byly podle Trávníčka zjištěny nedostatky, mohly podráždit kůži a oči, obsahovaly alergeny nebo také způsobit vážné poškození očí. Penny Market je prodával téměř tři roky po statisících kusech.

Související

V Chodově na Sokolovsku požár zničil obchod Penny Market

V Chodově na Sokolovsku vyhořel Penny Market. Požár ho celý zničil

Rozsáhlý požár zachvátil dnes obchod Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Hořet začalo brzo ráno, před otevřením obchodu. Hasiči na místo původně vyslali 12 jednotek, nyní už obchod nehoří plamenem, oheň ho ale prakticky celý zničil, řekl ČTK mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. 

Více souvisejících

Penny Market Obchody Česká inspekce životního prostředí Ekonomika Královéhradecký kraj Chemikálie

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy