Počet firem s virtuální adresou za tři roky výrazně stoupl

Podnikání z virtuální adresy je mezi českými firmami stále víc populární. Před třemi lety virtuální sídlo využívalo 96.000 firem, nyní to je o čtvrtinu víc, celkem 120.000. Nejvíc virtuálních sídel nabízí Praha, s velkým odstupem následuje Brno. Vyplývá to z analýzy a propočtů společnosti Dun & Bradstreet.

"Atraktivita služby, kdy poskytovatel virtuálního sídla pronajímá právnické osobě adresu za účelem zápisu do obchodního rejstříku, je na vzestupu a tento trend bude pokračovat i do budoucnosti," uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Virtuální adresa je podle ní hojně využívána start-upy a společnostmi, které ke své činnosti fyzicky nepotřebují kancelář, což s sebou proti klasickému pronájmu prostor přináší významnou úsporu nákladů. Na druhou stranu mohou firmy s virtuální adresou představovat zvýšené riziko v obchodním styku, dodala.

Nejvíc virtuálních sídel nabízí hlavní město. V rámci podnikatelské základny má v Praze registrované sídlo 43 procent společností. Ze 120.000 firem, které podnikají z virtuálního sídla, jich má více než 80 procent adresu v Praze, upozornila Štěpánová. Rekordmanem z hlediska místa je pražská Rybná ulice, kde papírově podniká téměř 7000 firem.

 

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 57 minutami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy