Podnikání v ČR upadá? Počet zrušených firem byl loni rekordní

Podnikání v Česku loni ukončilo 15.044 kapitálových firem, což je téměř o pětinu meziročně víc. Počty zaniklých firem se nepřetržitě zvyšují od roku 2014. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Podnikatelské aktivity loni nejčastěji ukončovaly firmy, které byly založeny od roku 2007 do roku 2010. "Jde o subjekty, které byly založeny v období krize," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z firem, které byly loni vymazány z obchodního rejstříku, jich 85 procent bylo zlikvidováno, ostatní zanikly formou fúze s dalším podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem. "Současně s tím, že v roce 2019 vzniklo nejméně firem za poslední tři roky, je zřejmé, že naši ekonomiku čekají horší časy," dodala Štěpánová.

V ČR bylo ke konci loňského roku registrováno 507.019 akciových společností a společností s ručením omezeným. "I když se celkový počet firem v ČR každoročně zvyšuje, čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem v daném roce vzniklých a zaniklých firem, je stále nižší a nižší. Zatímco v roce 2014 na jednu zaniklou firmu připadalo téměř pět nově založených, letos to je méně než dvě," upozornila.

Z firem, které byly v roce 2019 vymazány z obchodního rejstříku, jich 56 procent mělo sídlo v hlavním městě. Zhruba desetina zrušených firem měla sídlo v Jihomoravském kraji.

Z pohledu oborů činnosti bylo zrušeno nejvíc firem, které podnikaly v pronájmu a správě nemovitostí, obchodu a služeb. Největší podíl zaniklých firem byl u společností, které své aktivity vyvíjely v poradenství v podnikání, činnosti bezpečnostních agentur, maloobchodu s farmaceutickými přípravky, výrobě magnetických a optických médií a developmentu.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy