Prisku kvůli OKD stoupne základní kapitál o více než miliardu

Základní kapitál státní společnosti Prisko stoupne kvůli pomoci černouhelné společnosti OKD o 1,273 miliardy korun. Schválila to dnes vláda, sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Peníze by měla firma získat z vládní rozpočtové rezervy, což umožnilo nedávné schválení rozpočtového schodku 500 miliard korun. Firma Prisko, ovládaná ministerstvem financí, je 100procentním vlastníkem OKD. Základní kapitál Priska je nyní zhruba 795 milionů korun.

Celkově OKD požaduje po státu 1,873 miliardy korun. Jde mimo jiné i o 673 milionů korun kvůli přerušení provozu OKD v důsledku šíření koronaviru. V celkové částce je již zahrnuto také 600 milionů korun, které firma Prisko nedávno vložila do OKD z vlastních zdrojů na navýšení základního kapitálu OKD na 612 milionů korun.

Materiál schválený vládou konstatuje, že okamžité uzavření či konkurz společnosti OKD by byl pro Českou republiku nevýhodný.

"Přirozenou povinností státu je zajistit ekonomicky a ekologicky únosný útlum těžby, zejména minimalizaci negativních důsledků hornické činnosti na krajině a životním prostředí. Z pozice vlastníka společnosti musíme zároveň reagovat na aktuální situaci, jako je pokles ceny uhlí na trzích či nutnost dočasně pozastavit těžbu," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Vedle navýšení kapitálů materiál také počítá s prodejem majetku, z něhož by společnost OKD mohla získat 300 milionů korun. Jde zejména o prodej Hlavní báňské záchranné stanice, což je dceřiná firma OKD. Koupit by ji mohl státní podnik DIAMO s cílem vytvořit státní hlavní báňskou záchrannou stanici.

Dnes schválené zvýšení základního kapitálu Priska a poskytnutí pomoci OKD by mělo podle ministerstva financí umožnit plynulý provoz dolů až do doby jejich převodu na společnost DIAMO, která by měla uskutečnit jejich likvidaci. Zároveň by se tak měla vytvořit i rezerva na pokrytí případných dalších rizik za 425 milionů korun.

Loni podle předloženého dokumentu vykázala společnost OKD ztrátu 861 milionů korun, o rok dříve pak čistý zisk dvě miliardy korun. Letos od ledna do května je pak firma ve ztrátě zhruba dvě miliardy korun.

Materiál projednaný vládou také uvádí, že těžba ve všech dolech černouhelné OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022. O případném ukončení v příštím roce se rozhodne letos v říjnu podle vývoje cen uhlí. Za nejvýhodnější považuje tuto variantu i představenstvo OKD.

Analytici, které na začátku července oslovila ČTK, uvedli, že velkoobchodní ceny černého uhlí by do konce letošního roku měly stagnovat na současné úrovni, a nebudou tak pokračovat v poklesu z prvního pololetí způsobeného především celosvětovou koronavirovou krizí.

Související

Ilustrační foto

Těžba všech dolů OKD má být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022

Těžba na všech dolech černouhelné OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022. O případném ukončení v příštím roce se rozhodne letos v říjnu podle vývoje cen uhlí. Vyplývá to z materiálu o navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, který by dnes měla projednat vláda. Podle něj označilo tuto variantu na konci června za nejvhodnější představenstvo OKD.
Ministerstvo financí

Do OKD jde 600 milionů od Priska, základní jmění tak bude 612 milionů

Státní firma Prisko vloží do své společnosti OKD 600 milionů korun navýšením základního kapitálu. Upozornil na to dnes server iDNES. V roce 2018 mělo OKD podle výroční zprávy základní jmění 12 milionů korun, nyní tedy bude 612 milionů. Černouhelná firma OKD v současnosti kvůli koronaviru netěží, v dolech na Karvinsku je ohnisko nemoci. Pomoc majitele má sanovat i ztráty způsobené poklesem cen uhlí.

Více souvisejících

Prisko OKD Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 58 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy