Raiffeisenbank vykázala za rok 2020 zisk ve výši 2,14 miliardy korun

„Ohlédnutí za rokem 2020 ve mně vyvolává silné emoce. Na jedné straně jsme museli podniknout několik zásadních a náročných rozhodnutí týkajících se úspor v oblasti provozu banky, na straně druhé pak dostát svým závazkům vůči akcionáři. V důsledku negativního dopadu epidemie koronaviru na naše výnosy, českou i světovou ekonomiku jsme museli v polovině roku přistoupit ke snížení počtu našich zaměstnanců o 7 procent," komentuje situaci loňského roku generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

"Tento krok byl bolestný, ale v danou chvíli potřebný a pomohl nám přiblížit se, i za situace snížení výnosů, k dosažení cílů banky. Před koncem roku jsme se pak stali stoprocentním vlastníkem Raiffeisen stavební spořitelny, což považuji za významný krok k posílení naší pozice na trhu,“ dodává generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.„Loni jsme také museli změnit mnoho aspektů našeho fungování. Nastavit práci na home office, naučit se využívat nové technologické nástroje, změnit naši komunikaci. Kolegyně a kolegové, kteří na denní bázi jednají s klienty, museli začít respektovat mnoho nových pravidel v rámci obsluhy klientů. Velice si vážím toho, jak skvěle jsme se adaptovali na nové podmínky, udrželi banku v chodu a přitom byli ohleduplní a drželi týmového ducha,“ doplňuje Igor Vida.

Čistý zisk a výnosy

Čistý zisk banky za rok 2020 dosáhl výše 2,14 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 48,9 %. Celkové provozní výnosy se snížily o 12,5 % na 10,45 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy poklesly o 15,2 % a dosáhly tak výše 7,24 miliardy Kč. Tento pokles je způsoben zejména snížením tržních úrokových sazeb z důvodu uvolňování měnové politiky v souvislosti s epidemií koronaviru. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 5,7 % na 2,92 miliardy Kč. Ostatní výnosy banky meziročně vzrostly o 128,5 % na 134 milionů Kč především díky přijatým dividendám.

Související

Více souvisejících

Raiffeisenbank

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 55 minutami

před 55 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy