Stravovací zařízení se budou moci znovu otevřít ve čtvrtek. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.
Po jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) Kabinet dnes schválil změnu stupně rizika podle protiepidemického systému (PES) ze čtvrtého na třetí.
Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23:00. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka však tento prodej vytváří ve srovnáním s běžným provozem tržby mezi deseti a 15 procenty. Podniky podle něj mají vyšší náklady na obaly na jídlo i na hygienu.
Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) byla změna stupně rizika možná nejdříve od pondělí. Provozy se podle informací ČTK na tuto situaci začaly v tomto týdnu připravovat. Posunutí termínu podle Blatného umožní podnikatelům zajistit dostatečné zásobování.
Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely gastronomické podniky uzavřít 14. října.
Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.
Rozhodnutí vlády o uvolnění restrikcí od čtvrtka je podle Asociace hotelů a restaurací ČR dobrý kompromis. Provozovatelé i hosté by však měli striktně dbát jednotlivých opatření, aby se zabránilo opětovnému nárůstu počtu případů koronaviru a případnému dalšímu uzavření podniků.
Asociace podle Stárka v pátek svým členům psala, že není jisté, zda opravdu vláda povolí otevření restaurací a hotelů od pondělí. O této variantě členové vlády celý týden spekulovali.
Do restaurací, kteří mají stálou klientelu, stejně jako do hotelů v rekreačních oblastech, by se podle Stárka mohli poměrně rychle vrátit hosté. Lidé se podle něj těší, že budou moci znovu vyrazit na svá oblíbená místa. Hůře na tom budou zařízení závislá na zahraničních turistech. Týká se to například městských hotelů, kterých podle Stárka zůstane nadále více než polovina uzavřena.
Luxusní pražský hotel Four Seasons je na znovuotevření pro turisty připravený. Hoteliéři musejí na změny reagovat rychle, to je podle ředitelky komunikace Four Seasons Veroniky Tamchynové nová realita, kterou pandemie také přinesla. Podle počtu telefonátů a návštěvnosti webu je podle Tamchynové znát, že se český i zahraniční trh začíná probouzet. Zájem je nyní hlavně o adventní víkendy a Silvestr. "Na prosinec jsme pro tuzemské zákazníky opět připravili speciální nabídku ubytování Praha na dlani, která je cenově přizpůsobena lokálnímu trhu a zahrnuje kategorie pokojů s výhledem na Pražský hrad a Vltavu," dodala.
V debatách o uvolňování by se podle Stárka nemělo rozhodně zapomínat na podporu podniků. Pozitivně zhodnotil krok ministerstva financí, které nakonec umožní souběžné čerpání kompenzačního bonusu pro živnostníky a programu na podporu zaměstnanosti Antivirus. Na další výzvu programu COVID ubytování je podle něj přislíbeno 400 milionů korun.
Pomoc by se měla připravit ale i pro gastronomické provozy, přestože se debatuje o tom, že už na podporu jednotlivých odvětví nejsou v rozpočtu peníze. AHR podle Stárka už při první vlně koronaviru navrhovala kompenzaci počítanou například z loňských obratů. Nepodařilo se ji prosadit. Podniky se ale dostaly bez vlastního přičinění do výrazných ztrát a stát by jim měl pomoci.
Ubytovací zařízení se budou moci od čtvrtka otevřít bez omezení. Platit v nich budou obecná opatření jako roušky, dezinfekce a dodržování dvoumetrových odstupů. Přerušit provoz pro rekreační účely musely od 22. října.
Související

Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku

Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , Karel Havlíček , Vláda ČR , Ekonomika , Hotely , Asociace hotelů a restaurací ČR , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
Aktuálně se děje
před 14 minutami

Hamás přijal návrh na příměří: Po měsících bojů je dohoda s Izraelem na dosah
před 1 hodinou

Čína porážku Ruska ve válce na Ukrajině. Dlouhý konflikt jí geopoliticky vyhovuje
před 2 hodinami

Trump podepsal kritizovaný rozpočtový zákon. Opět z toho udělal divadlo
před 4 hodinami

Příjemné letní počasí nastane po víkendu, ukazuje předpověď
včera

První Vary bez Bartošky. Začal 59. ročník filmového festivalu
včera

Obchody se o svátcích řídí zákonem. Víme, jak to bude o víkendu
včera

Zemřel herec Michael Madsen, hrál ve filmech Quentina Tarantina
včera

Ruskou energetikou otřásla další podezřelá smrt. Zemřel viceprezident Transněftu
včera

Útočník Liverpoolu Jota je po smrti. Zemřel tragicky se svým bratrem při autonehodě
včera

Předpověď návratu tropického počasí. Meteorologové řekli, jak je to pravděpodobné
včera

Blackout způsobila technická závada, oznámil Fiala. Poprvé se ozval i prezident
včera

Horolezecká tragédie. Zemřela první Češka na Everestu Klára Kolouchová
včera

Rusku došla trpělivost. Zakáže výuku ukrajinštiny na okupovaných územích
včera

Rozsáhlý blackout zasáhl český průmysl. Problémy hlásily automobilky i operátoři
včera

Hamás zvažuje příměří v Gaze, požaduje silnější záruky
Aktualizováno včera

Mimořádná zpráva Česko ochromil rozsáhlý blackout. Zastavilo se metro i vlaky, lidé se zasekli ve výtazích
včera

Česko se zotavuje z blackoutu, rozvodny jsou zprovozněny, příčina se stále vyšetřuje
včera

Rakušan svolal Ústřední krizový štáb. Všechny postižené rozvodny jsou opět pod proudem, hlásí ČEPS
včera

Neotvírejte lednici, zkontrolujte potraviny. Hygienici radí, jak postupovat při a po blackoutu
včera
Co dělat při výpadku proudu? Úřady radí, jak zvládnout krizovou situaci
Rozsáhlý výpadek elektrického proudu, který dnes ochromil Prahu a další části republiky, znovu upozornil na důležitost připravenosti na krizové situace. Ať už jde o blackout nebo živelnou pohromu, klíčové je zachovat klid a postupovat podle ověřených pokynů. Úřady proto připomínají základní pravidla, která mohou v takových chvílích pomoci.
Zdroj: Libor Novák