Šance na dokončení tendru na Dukovany se podle analytika vyloučením Rosatomu sníží

Šance na úspěšné dokončení tendru na stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany se předpokládaným vyloučením ruské společnosti Rosatom sníží. Dnes to uvedl analytik investičního portálu Patria Finance Martin Cakl. Důvodem je podle něj technické zadání.

Projekt počítá s blokem o výkonu do 1200 megawattů (MW), tak aby vystačil rezervoár chladicí vody z blízké přehrady i při rozšíření elektrárny. "Po vyloučení Číny byl Rosatom podle nás jediným smluvním dodavatelem schopným reaktor s výkonem 1200 MW vyrobit. Z tohoto důvodu se domníváme, že šance na úspěšné dokončení tendru se značně snížily. Zbylí kandidáti EDF, Westinghouse a KHNP mají k dispozici pouze schematické náčrty na větší bloky," řekl Cakl.

Větší bloky dalších zájemců by podle něj teoreticky mohly být upraveny tak, aby splňovaly požadavky tendru. "Nejprve by ale musely získat certifikaci, což by podstatnou měrou zvedlo celkové náklady celého procesu. Z toho důvodu se domníváme, že současný tendr na 1200 MW reaktor, který byl pro infrastrukturu Dukovan vybrán z technických důvodů, bude zrušen, nebo významně pozměněn," uvedl analytik. K tomu podle něj pravděpodobně ale dojde až po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny, protože celý proces je také vysoce politickou záležitostí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích řekl, že by Rosatom neměl ve hře o rozšíření Dukovan zůstat. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) potom uvedl, že považuje za takřka vyloučené, že by se Rosatom mohl tendru na výstavbu zúčastnit.

Podle březnového vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu zůstal ruský Rosatom spolu s francouzskou EDF, korejskou KHNP a severoamerickým Westinghousem mezi uchazeči o stavbu v Dukovanech, se kterými bude stát dál jednat. Vyřazena naopak byla čínská firma CGN. Účast Rosatomu dlouhodobě kritizuje část opozice i někteří bezpečnostní experti. Česká republika plánovala, že v příštích dnech rozešle zájemcům o stavbu Dukovan bezpečnostní dotazník. Tendr vypíše až příští vláda, oznámil na konci března Havlíček.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy