Synot neuspěl se stížností. Odvody z hazardu neměly rdousící efekt, řekl NSS

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Synot Tip, která nesouhlasila s vyššími odvody z technických herních zařízení. V roce 2016 se domáhala snížení zálohy, avšak neuspěla. Odvody plnily podle NSS důležitou a legitimní regulační funkci.

Verdikt, o kterém Nejvyšší správní soud informoval na svém webu, se vztahuje ke starší právní úpravě. Od 1. ledna 2017 je účinný zákon o hazardních hrách, který nahradil starší loterijní zákon.

Novela loterijního zákona účinná od ledna 2016 zvýšila poměrnou část odvodu z technických herních zařízení z 20 na 28 procent a pevnou část odvodu z 55 na 80 korun. Firma se domáhala snížení nejprve u specializovaného finančního úřadu, poté ve správní žalobě. Tvrdila, že tehdy aplikovaná právní úprava je protiústavní, má rdousící efekt, respektive likvidační účinky.

Firma nesouhlasila ani s nálezem Ústavního soudu, který ve vztahu k právní úpravě z roku 2015 konstatoval, že rozdílné stanovení odvodů pro různé typy povolených hazardních her není diskriminační, protože je legitimně založené na odlišné povaze her. Vyšší míra odvodů u technických zařízení odpovídá závažnosti negativních společenských dopadů, které z jejich provozování plynou.

"Východiskem hodnocení i pozdější právní úpravy, která přinesla zvýšení odvodů, je to, že v případě provozu těchto zařízení lze hovořit toliko o určité míře tolerování jinak společensky problematické činnosti, se kterou jsou spojeny sociálně patologické jevy a nezanedbatelné společenské náklady. Odvody v tomto případě plní i důležitou a zcela legitimní regulační funkci," uvedl soudce NSS Ivo Pospíšil.

Firma Synot Tip podle NSS neprokázala, že by v důsledku zvýšení sazeb odvodů z technických herních zařízení od 1. 1edna 2016 byla vystavena likvidačním účinkům. Pro případné zmírnění pak stejně slouží jiné instituty než snížení záloh, a to posečkání daně nebo rozložení na splátky. NSS také uvedl, že ani případné snížení záloh by nemělo vliv na povinnost po skončení celého období přiznat a zaplatit odvod v jeho zákonné výši.

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Synot hazard zákony

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy