Testy na covid-19 musí zlevnit. Výsledek by měl být do 24 hodin, žádají cestovky

Testy na covid-19 se musejí podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) zlevnit. Jejich cena by se měla pohybovat kolem 500 korun. Nařízeno by také mělo být, aby testovaný dostal výsledek do 24 hodin, nikoliv do 48 hodin jak je stanoveno nyní. Hrazení testů cestovními kancelářemi (CK) klientům jedoucím do Řecka bude mít silný dopad na jejich ekonomiku. ČTK to dnes řekl místopředseda ACK Jan Papež.

Ministerstvo zdravotnictví požadavky odmítlo, cena je podle něj přiměřená a limit 48 hodin dostatečný, byli lidé test stihli požadovaných 72 hodin před příjezdem do Řecka. Lidé cestující do Řecka musí od pondělí předkládat negativní test a potvrzení od lékaře o jeho výsledku.

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Renata Povolná na dotaz ČTK uvedla, že resort neplánuje upravit zastropování ceny pro samoplátce. Tu ministerstvo upravovalo už v polovině května, kdy stanovilo maximální 1756 korun. O částku se dělí odběrové místo a laboratoř. "Odvíjí se od ceny, kterou platí laboratořím zdravotní pojišťovny podle číselníků zdravotních výkonů. Cílem je jak přijatelnost ceny pro samoplátce, kteří těchto testů stále více využívají, tak zároveň udržitelnost pro testující laboratoře.

V úterý úhradu testů na koronavirus oznámila CK Alexandria, další CK volí příspěvek formou slevy na zájezd. Všem svým zákazníkům mířícím do Řecka testy zaplatí CK Fischer a Exim Tours, sdělili mluvčí kanceláří dnes ČTK.

Rozhodnutí o hrazení testů na covid-19 cestovními kancelářemi Papež považuje za "záchranný kruh", aby vůbec udržely cestování v chodu. Je to podle něj ovšem další výdaj, který negativně poznamená jejich ekonomiku. "Pokud si klient koupí zájezd za deset tisíc korun, cestovní kancelář na něm může vydělat zhruba 990 korun. To je méně, než stojí test. Jeho proplacením tedy cestu klienta kancelář dotuje," uvedl Papež příklad.

Gesto CK by podle Papeže mělo být pro stát jasným signálem, že nemůže cestovní kanceláře nechat bez pomoci. Testování na koronavirus se podle Papeže stane součástí našich životů, je tedy třeba, aby klesla jejich cena. Ve fakultních a krajských nemocnicích je cena za test 1756 korun. Soukromá odběrová místa si mohou účtovat i více. Zároveň by podle Papeže měla být garance výsledku do 24 hodin. Výsledek do dvou dnů je podle něj pro cestovatele riskantní, mohlo by se totiž stát, že neodjede ne kvůli pozitivitě na koronavirus, ale nestihne mít dokumenty na cestu včas. Vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK shání.

Papež zároveň ocenil práci hygieniků a armády, kteří podle něj v současné době usilovně pracují na nastavení nového systému v souvislosti s povinnými testy do Řecka. Je podle něj škoda, že se problematika nezačala řešit dříve, už když Slovinsko na začátku července Českou republiku zařadilo mezi rizikové země.

Češi musejí od 17. srpna se při cestě do Řecka prokázat negativním testem na koronavirus. CK Alexandria uhradí všem svým klientům testy do výše 1674 korun, což je maximální cena stanovená ministerstvem zdravotnictví. Testy za běžnou cenu zaplatí také CK Fischer, oznámil dnes ČTK její mluvčí Jan Bezděk.

CK Exim Tours podle svého obchodního ředitele a mluvčího Petra Kostky všem zákazníkům cestujícím do Řecka uhradí test do výše 1800 korun, řekl dnes. Čedok poskytne na test slevu 1500 korun při koupi nového zájezdu do Řecka,

CK Blue Style zlevní nový zájezd o cenu testu, nejvýše však o 1750 korun na osobu. Klientům, kteří mají již cestu koupenou, vystaví do částky 1750 korun dárkový poukaz.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře Řecko češi CK Fischer CK Exim Tours CK Alexandria ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy