V Česku letos zanikne 17 tisíc firem, nejvíce od roku 1989

V ČR letos zanikne téměř 17.000 obchodních společností, což je výrazně více než v předešlých letech a nejvíce od roku 1989. Zároveň ale vznikne kolem 31.000 nových firem. Jejich počet bude o dvě procenta nižší než v předešlém roce a o čtyři procenta nižší než v rekordním roce 2017, kdy vzniklo 32.500 společností. Přesto půjde o třetí nejvyšší počet nově vzniklých firem od roku 1989. Odhad vychází z analýzy portálu www.informaceofirmach.cz společnosti CRIF.

"Počet nově vznikajících firem byl letos meziročně nižší především v prvních dvou čtvrtletích roku. Ve třetím čtvrtletí už byl počet nových společností v obou letech téměř stejný. A ve čtvrtém čtvrtletí očekáváme, že počet nových společností bude rovněž podobný nebo mírně vyšší než v uplynulém roce, tedy že jich vznikne o něco více než 85000," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Zatímco počet nových společností bude třetí nejvyšší od roku 1989, počet zaniklých společností bude nejvyšší v historii. Během prvních tří čtvrtletí 2019 zaniklo v ČR téměř 12.000 společností, což je pouze o 1500 méně, než kolik jich zaniklo v loňském roce. V posledním čtvrtletí roku jich přitom zpravidla zaniká více než ve zbytku roku. "Očekáváme proto, že do konce roku může zaniknout dalších 5000 firem, takže se celkový počet zaniklých může dostat k 17.000," odhadla Kameníčková.

V roce 2017, ve kterém začala platit druhá a zatím největší vlna EET, vykázal počet společností rekordní meziroční přírůstek nejen zaniklých, ale i vzniklých společností. Vliv EET se tedy v tomto roce neprojevil poklesem počtu společností, ale jejich obměnou. Zatímco počet vzniklých společností dosáhl v roce 2017 svého vrcholu, počet zaniklých nadále roste. V letošním roce poprvé od roku 1989 zaniknou více než tři procenta registrovaných firem. Do roku 2014 se přitom míra zániků firem pohybovala okolo 1,5 procenta.

Rostoucí počet zaniklých společností spolu s mírným poklesem nově vzniklých firem vede k poklesu počtu vzniklých společností připadajících na jednu zaniklou. "Poprvé za posledních 14 let v ČR přibude méně než 15.000 obchodních společností. Zároveň poprvé na jednu zaniklou společnost připadnou méně než dvě nové. Znamená to, že počet společností sice i nadále poroste, ale nižším tempem než v posledních letech," upozornila Kameníčková.

Déletrvající trend poklesu čistého přírůstku firem doprovodí letos i mírný růst počtu bankrotů společností. Podle odhadů společnosti CRIF se letos počet bankrotů obchodních společností poprvé po pěti letech zvýší. I tak však bude nižší než v roce 2017.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy podnikatelé Česká republika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy