V lednu opět klesly ceny v zemědělství, v průmyslu stagnovaly

Letos v lednu opět meziročně klesly ceny zemědělských výrobců v Česku, a to o 2,8 procenta. Ceny v průmyslu stagnovaly. Stouply ceny ve stavebnictví o 2,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podobný jako letos v lednu byl vývoj cen i za celý loňský rok.

"Cenové tlaky ve výrobním sektoru způsobené potížemi v dodavatelských řetězcích se ukázaly být silnější, než jsme očekávali, a přebily obavy z křehké poptávky, které limitují prostor pro zdražovaní," uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Zároveň dodal, že aktuální tlak na ceny v průmyslovém sektoru je způsoben pandemií a jde tak o přechodný fenomén. Samotný pokles cen v zemědělství by pak mohl podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče v nejbližších měsících vést ke zpomalení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

Ceny zemědělských výrobců klesají podle ČSÚ již 15 měsíců v řadě. "Pokles byl ovlivněn zejména snížením cen v živočišné výrobě o více než osm procent. Ceny jatečných prasat klesly téměř o 32 procent, skotu o 2,7 procenta a mléka o 1,8 procenta. V rostlinné výrobě se snížily především ceny brambor, a to o 37,7 procenta," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc. Celkově ale v rostlinné výrobě ceny meziročně vzrostly o 2,3 procenta. Stouply třeba ceny ovoce o 12,5 procenta nebo ceny obilovin o sedm procent.

Ceny průmyslových výrobců se v lednu 2021 stejně jako v prosinci 2020 meziročně nezměnily. I po většinu ostatních měsíců loňského roku se měnily minimálně, jen o desetiny procenta. Letos v lednu klesly třeba ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,1 procenta. Z toho ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa se nížily o více než desetinu. Ceny chemických látek a výrobků byly nižší o 2,9 procenta. Vzrostly naopak ceny kovů a kovodělných výrobků o 4,4 procenta a dopravních prostředků o 2,2 procenta. Rostly i ceny vody o 6,9 procenta.

Z hlavních průmyslových skupin klesly ceny energií o 4,1 procenta a ceny zboží krátkodobé spotřeby o rovná dvě procenta. Rostly zejména ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 3,5 procenta a výrobků investiční povahy o 2,5 procenta.

Ceny stavebních prací i ceny tržních služeb pro podniky letos v lednu meziročně stouply, stejně jako rostly po všechny měsíce předchozího roku. Lednový růst cen ve stavebnictví činil 2,3 procenta, z toho materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily o 2,8 procenta. Ceny služeb stouply o 1,9 procenta. Ceny za poradenství v oblasti řízení se zvýšily o 5,8 procenta, ceny za bezpečnostní a pátrací služby o 5,3 procenta a ceny za služby v oblasti programování o 4,4 procenta. Klesly naopak ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 0,6 procenta a ceny za informační služby o 0,7 procenta.

Meziměsíčně ale v lednu vzrostly ceny zemědělských výrobců o 2,2 procenta i ceny průmyslových výrobců o 1,3 procenta. Ceny stavebních prací se zvýšily jen mírně o 0,1 procenta, zatímco ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 0,7 procenta.

Související

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Více souvisejících

zemědělství Průmysl

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy