Britská centrální banka mění šéfa, novým guvernérem bude Andrew Bailey

Novým guvernérem britské centrální banky Bank of England (BoE) se stane Andrew Bailey. Oznámil to dnes britský ministr financí Sajid Javid. Ve funkci Bailey nahradí Kanaďana Marka Carneyho. Hlavním úkolem nového guvernéra bude zajistit, aby banka zvládla změny, které přinese vystoupení Británie z Evropské unie plánované na konec ledna příštího roku.

Šedesátiletý Bailey se 121. guvernérem BoE stane 16. března, funkční období trvá osm let. Carney souhlasil s prodloužením svého mandátu do 15. března, původně měl odejít už na konci ledna.

Podle britských médií platil Bailey při hledání nové hlavy banky za favorita. Pracoval v ní více než třicet let, mimo jiné také na pozici zástupce guvernéra. V současnosti řídí britský úřad pro regulaci finančního trhu FCA, kam z BoE odešel v roce 2016.

Delighted to announce Andrew Bailey as the next Governor of the Bank of England - he was the standout candidate.

— Sajid Javid (@sajidjavid) December 20, 2019

Proces hledání nového guvernéra trval zhruba dva roky, zůstával ale ve stínu brexitu. Dobré vyhlídky na získání pozice šéfky centrální banky měla i ředitelka prestižní vysoké školy London School of Economics a bývalá zástupkyně guvernéra BoE Minouche Shafiková. Podle listu Financial Times ji ale neschválil premiér Boris Johnson, protože brexit kritizovala.

"Je to správná osoba, která povede banku v časech, kdy budeme tvořit novou budoucnost mimo EU," prohlásil o Baileym Javid. Jmenování dnes přivítal i Johnson, který řekl, že má v Baileyho plnou důvěru a že v čele banky odvede skvělou práci. Sám Bailey dnes uvedl, že je možností převzít vedení BoE po Carneym poctěn, a to "zvláště v tak kritickém období pro národ, jako je odchod z Evropské unie". Jeho inzerovaný roční plat bude podle agentury Reuters činit 480.000 liber (14,3 milionu Kč).

První měsíce po brexitu ale banku ještě povede Carney, aby byla zaručena základní stabilita. Do BoE nastoupil v létě 2013 původně na pět let, mandát se mu kvůli brexitu prodlužoval nejdříve o rok, pak o šest měsíců a nyní o měsíc a půl.

Carney si vysloužil kritiku přívrženců brexitu, protože varoval před hospodářskými dopady odchodu země z unie. Po referendu v červnu 2016 přistoupil ke snížení základní úrokové sazby, aby ekonomice pomohl překonat šok z jeho výsledku, připomněla agentura AFP. Podle Javida vedl centrální banku "v jednom z nejtěžších období její historie".

Svět financí Carney podle AFP opustí, má začít pracovat jako zvláštní vyslanec OSN. Zabývat se bude globálním oteplováním. V této funkci nahradí miliardáře a kandidáta na amerického prezidenta Michaela Bloomberga.

Britský hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí stoupl ve srovnání s druhým kvartálem o 0,4 procenta. Oznámil to dnes britský statistický úřad ve své konečné zprávě. Upravil tak svůj odhad růstu ekonomiky z listopadu, který ještě udával hodnotu jen 0,3 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že úřad ponechá údaj beze změny.

Směrem nahoru byl upraven výkon sektoru služeb, stavebnictví a zahraničního obchodu. Slabší než prvotní odhad byla domácí spotřeba a výdaje státu. V meziročním srovnání přidalo britské hospodářství 1,1 procenta. I to bylo více, než se odhadovalo původně.

Ve druhém čtvrtletí britská ekonomika vykázala první pokles od roku 2012. V tomto vývoji se odrazilo hromadění zásob před původním, tedy březnovým, termínem odchodu Británie z Evropské unie.

Statistici dnes rovněž oznámili, že se schodek běžného účtu platební bilance země ve třetím čtvrtletí snížil na 15,860 miliardy liber z 24,152 miliardy v předchozím kvartálu. V poměru k hospodářskému výkonu země klesl na 2,8 procenta, a je tak nejníže od 2012. Bilance běžného účtu je širším měřítkem obchodu, sleduje tok zboží a služeb a také investic do země a ven.

Britská ekonomika od referenda o brexitu v červnu 2016 zpomaluje. Čelí napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou a zpomalení v Evropě.

Související

Google, autor: Paweł Czerwiński

Šéf anglické banky chce, aby Google řešil finanční podvody

Guvernér britské centrální banky (Bank of England) Andrew Bailey se snaží přimět vládu, aby zavedla pravidla, která by učinila velké internetové podniky zodpovědné za finanční podvody. Chce tak firmy, jako je například Google, přinutit k boji proti podvodným webovým stránkám. Informoval o tom dnes list The Sunday Times s odvoláním na své zdroje.

Více souvisejících

Bank of England Velká Británie Sajid Javid (britský ministr) Ekonomika Andrew Bailey (Bank of England) Mark Carney (britská banka)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy