Britský nejvyšší soud umožnil hromadnou žalobu na Mastercard

Britský nejvyšší soud v rámci přelomového rozsudku umožnil pokračovat v hromadné žalobě proti vydavateli platebních karet Mastercard za to, že podle stěžovatelů účtoval nadměrné poplatky u milionů karetních transakcí.

Žaloba požaduje odškodné 14 miliard liber (400 miliard Kč), uvedla dnes agentura Reuters. Každý z žalujících by mohl v případě úspěchu získat zpět v přepočtu více než 8000 korun.

Rozhodnutí nejvyššího soudu posílá případ zpět k odvolacímu soudu pro hospodářskou soutěž (CAT), který od roku 2015 dohlíží na britské začínající kolektivní žaloby v americkém stylu kvůli porušování antimonopolních zákonů v Británii nebo Evropské unii. CAT bude muset nyní znovu zvážit udělení příkazu pro pokračování soudního řízení v rámci hromadné žaloby, které odmítl v roce 2017 kvůli složitosti případu. Stání by se mělo konat příští rok.

Žaloba obviňuje Mastercard z toho, že účtoval obchodům mezi lety 1992 a 2008 neoprávněně vysoké poplatky za transakce, které byly přeneseny na spotřebitele v podobně příliš vysoké ceny za zboží a služby. Složitý případ se dostal v Británii k soudu poté, co antimonopolní úřad EU v roce 2014 rozhodl, že poplatky účtované firmou Mastercard majitelům obchodů za zpracování zahraničních plateb v rámci EU byly příliš vysoké.

Žalobu v Británii podala právní kancelář Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, a to jménem bývalého finančního ombudsmana Waltera Merrickse. Z případné výplaty odškodného by mohlo těžit až 46 milionů uživatelů karet Mastercard v Británii, což při výši požadovaného odškodného znamená, že by každý uživatel mohl dostat odškodné 300 liber (8600 Kč).

Související

platební karty

Mastercard končí s magnetickými proužky na platebních kartách

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány. Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.
platební karty

Koronakrize mění zvyky Čechů: Podíl bezhotovostních plateb poprvé převýšil platby hotovostí

Koronavirová krize změnila i způsoby placení. Podíl bezhotovostních transakcí letos poprvé převýšil platby hotovostí. Vyplývá to z podzimního průzkumu společnosti Mastercard. Na 45 procent respondentů začalo kvůli koronaviru častěji platit bezhotovostně. Hlavním důvodem změny nebyly vyšší nároky na hygieničnost, ale potřeba rychle a bezproblémově zaplatit bez nutnosti přepočítávat hotovost a nezdržovat ostatní nakupující, dodal Mastercard.

Více souvisejících

MasterCard Velká Británie Ekonomika platební karty

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy