Italská UniCredit se i kvůli koronaviru propadla do ztráty 2,8 miliardy eur

Italská bankovní skupina UniCredit se v loňském roce propadla do ztráty 2,8 miliardy eur (72,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 3,4 miliardy eur v roce 2019. Hospodaření loni poznamenala pandemie nemoci a ke ztrátě přispěly mimořádné náklady na restrukturalizaci a odpisy. V letošním roce však UniCredit podle dnešního prohlášení očekává zlepšení hospodaření.

Očištěný zisk, který nezahrnuje mimořádné položky, klesl o 73 procent na 1,3 miliardy eur. Výnosy se snížily o devět procent na 17,1 miliardy eur. Očištěný zisk překonal očekávání banky a ta proto slíbila vyplatit 1,1 miliardy eur investorům prostřednictvím dividendy a zpětného odkupu akcií.

V samotném čtvrtém čtvrtletí čistá ztráta kvůli odpisům v divizi investičního bankovnictví činila 1,18 miliardy eur. Analytici podle agentury Reuters ovšem očekávali ztrátu jen 686 milionů eur.

Druhou největší banku v Itálii dnešním dnem opouští generální ředitel Jean Pierre Mustier, který byl ve funkci od roku 2016. Jako důvod uvedl jiný pohled na strategii firmy, než má správní rada. Ve funkci ho má nahradit Andrea Orcel, ten však nastoupí až v polovině dubna. Do jeho nástupu byl vedením banky pověřen jeden z provozních ředitelů Ranieri de Marchis.

Orcel bude muse stanovit budoucí kurz banky a rozhodnout, zda UniCredit podlehne tlaku italského ministerstva financí a koupí státní banku Monte dei Paschi di Siena, napsala agentura Reuters.

Na českém trhu působí společnost od roku 2007 prostřednictvím UniCredit Bank, která vznikla spojením HVB Bank a Živnostenské banky. V Česku a na Slovensku má UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, jak zní oficiální název banky, více než 750.000 klientů.

Související

Komerční banka

Air Bank a UniCredit Bank budou sdílet bankomaty s Komerční bankou a Monetou Money Bank

Banky Air Bank a UniCredit Bank se od února příštího roku připojí ke sdílené síti bankomatů Komerční banky (KB) a Monety Money Bank, které takto spolupracují od letošního června. ČTK o tom dnes informovala Komerční banka. Klienti KB, Monety, Air Bank a UniCredit Bank tak budou moci vybírat hotovost ve sdílených bankomatových sítích za stejných podmínek jako z bankomatů své vlastní banky.
Češi rvou bankéřům hypotéky z rukou, letos si na hypotékách půjčí historicky rekordní sumu

Češi rvou bankéřům hypotéky z rukou, letos si na hypotékách půjčí historicky rekordní sumu

Koronavirus sráží úroky na hypotékách. Ty tak byly letos v listopadu nejlevnější od března 2017. Poprvé od té doby totiž jejich průměrná úroková míra spadla pod úroveň dvou procent, konkrétně na hodnotu 1,98 procenta, jak vyplývá z dnes zveřejněných údajů Fincentrum Hypoindex. V evropském měřítku však i tak patří české hypotéky k těm spíše dražším, neboť například průměrná sazba hypoték se splatností nad deset let činila v eurozóně v říjnu – podle nejnovějších dostupných dat Evropské centrální banky – pouze 1,36 procenta (viz graf níže). Na Slovensku jsou hypotéky nad deset let k mání pouze za 1,24 procenta, vyplývá také z dat Evropské centrální banky. Informuje server EuroZprávy.cz Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

unicredit banka

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy