Krize na obzoru? Eurozóna zažívá krušné časy, nejhůř je na tom Německo

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně zůstal v prosinci slabý, v Německu pak aktivita už čtvrtý měsíc po sobě klesá. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit. Jak v eurozóně tak v Německu růst sektoru služeb nedokázal vykompenzovat pokles zpracovatelského průmyslu způsobeného jen vlažnou poptávkou ze zahraničí.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který slouží jako ukazatel hospodářského růstu eurozóny, zůstal v prosinci na 50,6 bodu. Analytici hodnotu indexu v anketě agentury Reuters odhadovali na 50,7 bodu. Hodnota nad 50 bodů znamená růst aktivity, hodnota pod ní pak pokles.

?? Eurozone endured its worst quarter since 2013, according to flash PMI data, with December coming in at 50.6 (unchanged). Survey data for Q4 is broadly consistent with growth of approximately 0.1%q/q. More: https://t.co/Gi3b355TL5 pic.twitter.com/4ahCEwPjIM

— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) December 16, 2019

Index PMI pro sektor služeb, který je v západoevropské ekonomice dominantní, se vyšplhal na čtyřměsíční maximum 52,4 bodu z listopadových 51,9 bodu. Index pro zpracovatelský sektor se ale už jedenáctý měsíc po sobě snížil. Klesl na 45,9 z 46,9 bodu v listopadu.

V Německu souhrnný index aktivity zůstal v prosinci beze změny na 49,4 bodu, a byl tak již čtvrtý měsíc po sobě pod hranicí 50 bodů. Služby a zpracovatelský sektor se na výkonu největší evropské ekonomiky podílí z více než dvou třetin. Index aktivity ve službách vystoupil na čtyřměsíční maximum 52 bodů z listopadových 51,7 bodu. Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu se ale snížil na dvouměsíční minimum 43,4 bodu z listopadové hodnoty 44,1 bodu.

Německá ekonomika je orientovaná na vývoz. V poslední době se potýkala s důsledky americko-čínské obchodní války, churavějícím automobilovým průmyslem a s nejistotou ohledně plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy