Německá pobočka cestovky Thomas Cook končí. Co bude s českou CK Neckermann?

Německá pobočka zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook příští týden ukončí svou činnost. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na členku týmu insolvenčních správců Julii Kappelovou-Gnirsovou. Českou cestovní kancelář Neckermann, která je pobočkou Thomas Cook, to neovlivní, reagoval dnes na dotaz ČTK šéf marketingu CK Jan Šrámek. CK Neckermann podle něj individuálně řeší odjezdy klientů na zájezdy do konce roku. Další kroky budou podle něj záviset i na jednáních s několika potenciálními investory.

"Oznámení z Německa se našich klientů nedotkne aktuálně vůbec nijak," uvedl Šrámek. Přestože jsou česká a německá pobočka majetkově propojeny, není podle něj důvod pro to, aby česká CK vstupovala do insolvence.

Necelá polovina ze zhruba 2100 zaměstnanců by z německé pobočky měla dostat výpověď. Více než tisícovka pracovních míst by však měla být zachráněna díky prodeji některých částí podniku, píše DPA.

"Je to smutný konec pro zaměstnance a zákazníky, kterým nemůžeme nabídnout žádné řešení, jak pokračovat jako celek," uvedla šéfka německé pobočky Stefanie Berková. Pobočka už minulý týden oznámila, že ruší veškeré zájezdy s datem odjezdu od 1. ledna 2020, i když jsou částečně nebo úplně zaplacené. Již předtím byly zrušeny zájezdy s odjezdem do konce letošního roku.

Podle Kappelové-Gnirsové se o záchranu podniku jako celku usilovalo, byl to však "herkulovský úkol". "Existovala řada zájemců, mnozí se však polekali velikosti podniku a nákladů na počáteční financování," uvedla insolvenční správkyně. Pro některé části podniku se nicméně kupce podařilo nalézt, píše DPA.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patřila k nejstarším a největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí 23. září vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Krach společnosti je podle odborníků dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře.

Česká pobočka skupiny Thomas Cook, cestovní kancelář Neckermann, podle vyjádření mluvčího z tohoto týdne stále jedná s několika potenciálními investory o své budoucnosti. Výsledky jednání mají rozhodnout mimo jiné o zájezdech v příštím roce, kterých má Neckermann prodáno přes 500 pro přibližně 1800 klientů. Do konce letošního roku by mělo s touto cestovní kanceláří odjet na dovolenou ještě asi 450 lidí.

Související

Ilustrační foto

Cestovní kanceláře čelí dalšímu problému. Pojišťovny řadu z nich odmítají pojistit

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.
Letadla, ilustrační foto

Polská PGL odstupuje od převzetí německých aerolinek Condor

Polská státní společnost PGL, která vlastní polské aerolinky LOT, se rozhodla odstoupit od dohody o převzetí německého leteckého přepravce Condor. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Condor dříve patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook.

Více souvisejících

Thomas Cook (firma) Německo CK Neckermann cestovní kanceláře Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy