Wirecard v insolvenci: Soud do zkrachovalé firmy dosadil správce

Mnichovský soud jmenoval insolvenčního správce německé finanční společnosti Wirecard, která se v důsledku účetního skandálu dostala do existenčních potíží. Firma vyhlásila insolvenci minulý týden, krátce poté, co se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard Kč), které vykazovala ve svém účetnictví.

Soud dnes oznámil, že insolvenčním správcem byl jmenován Michael Jaffe. Wirecard se stal první firmou z hlavního německého akciového indexu DAX, která zkrachovala v době, kdy je stále součástí indexu. Burzovní společnost Deutsche Börse dnes uvedla, že v reakci na skandál kolem firmy Wirecard přehodnocuje pravidla pro zařazování podniků do indexu.

"Důvěra v kapitálové trhy byla v posledních dnech zjevně poškozena," upozornila Deutsche Börse ve svém prohlášení.

Mluvčí německého ministerstva spravedlnosti potvrdil, že vláda v důsledku skandálu kolem Wirecard zruší kontrakt s auditorem DPR. Německý spolkový úřad pro finanční dozor (BaFin) tvrdí, že loni v únoru upozornil DPR na nesrovnalosti v pololetních výkazech Wirecardu z roku 2018. Vyžádal si u DPR audit, jehož provedení se ale protahovalo. Evropská komise (EK) v pátek v neobvyklém kroku pověřila unijního regulátora, aby kvůli skandálu prošetřil, zda BaFin postupoval správně.

Německá opoziční strana Levice (Die Linke) nyní podle agentury DPA mluví o případném ustavení parlamentní vyšetřovací komise s cílem zajistit, aby se podobný skandál neopakoval. Vysoce postavený člen strany Fabio De Masi označil skandál za blamáž pro Německo. "Ve finančním dozoru proto nesmí zůstat kámen na kameni," prohlásil.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřuje se na zpracování plateb a finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru.

V roce 2018 byla začleněna do hlavního akciového indexu DAX, a to na úkor finančního ústavu Commerzbank. V indexu zůstane minimálně do 3. září, což je nejbližší termín jeho pravidelné úpravy, uvedla DPA. Okamžité vyřazení by podle nynějších pravidel bylo možné jen v případě, že by firma byla zrušena, nebo že by kvůli nedostatečnému majetku nebylo možné zahájit insolvenční řízení.

V důsledku insolvence přestaly fungovat platební karty společnosti Wirecard, což se dotklo i desetitisíců uživatelů v České republice. Britský regulační úřad FCA minulý týden společnosti Wirecard odejmul bankovní licenci a firmu následně od svých systémů odpojily celosvětově klíčové karetní společnosti Visa a MasterCard.

FCA dnes uvedl, že jeho restrikce vůči společnosti Wirecard prozatím zůstávají v platnosti. Dodal nicméně, že s firmou pracuje na řešení nynější situace. "Nemůžeme zrušit restrikce, dokud si nebudeme jistí, že tato firma dokáže rozptýlit všechny naše obavy, například ohledně toho, zda jsou veškeré peníze klientů v bezpečí," upozornil úřad.

Důkladné vyšetřování skandálu kolem společnosti Wirecard nyní plánuje filipínský úřad zabývající se bojem proti praní špinavých peněz. Firma Wirecard původně tvrdila, že chybějící částka 1,9 miliardy eur byla uložena na účtech u dvou filipínských bank.

Související

Wirecard, ilustrační foto

Evropské aktivity zkrachovalé Wirecard převezme banka Santander

Evropské aktivity zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard převezme velká španělská banka Santander. Přejde k ní i 500 pracovníků německé firmy. V pondělí to oznámil insolvenční správce Wirecard Michael Jaffé. Nadějný hráč na rychle rostoucím trhu finančních služeb vyhlásil insolvenci v červnu poté, co vyšel najevo rozsáhlý účetní skandál.
Wirecard, ilustrační foto

Kauza Wirecard: Němečtí zákonodárci začali vyšetřovat kolaps firmy

Němečtí zákonodárci dnes zahájili parlamentní vyšetřování pádu finanční společnosti Wirecard. Informovala o tom agentura Reuters. Vyšetřování podle ní přinutí vládu poskytnout více informací ohledně toho, proč se úřadům skandál kolem firmy Wirecard nepodařilo včas odvrátit.

Více souvisejících

Wirecard insolvence Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy