Tesco prodá za 10,6 miliardy dolarů své obchody v Asii

Největší britský maloobchodní řetězec Tesco prodá své aktivity v Asii thajskému miliardáři Taninu Čiravanontovi. Za obchody v Malajsii a Thajsku dostane více než 10,6 miliardy dolarů (skoro 238 miliard Kč), uvedla dnes firma na svém webu. Po prodeji bude mít podnik vedle Irska v zahraničí už jen obchody ve střední Evropě, a to v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

Tesco v prohlášení uvedlo, že z peněz získaných z prodeje má v úmyslu asi 6,6 miliardy dolarů vrátit akcionářům. Prodej asijských aktivit ale ještě musí schválit akcionáři a regulační orgány v Thajsku a Malajsii. Rozhodnutí se čeká ve druhé polovině roku.

Oznámení vrací pozornost k otázkám, co bude se středoevropskými aktivitami britského podniku. Tesco už se totiž stáhlo z Japonska, ze Spojených států, Jižní Koreje a naposledy minulý měsíc z Číny, poznamenala agentura Reuters.

Dnešní oznámení je výsledkem strategického přezkumu podnikání v Asii, které bylo zahájeno v prosinci. "Žádný podobný přezkum se netýká našeho podnikání ve střední Evropě. Díky probíhající transformaci v posledních třech letech máme ve střední Evropě mnohem silnější podnikání, což přináší přidanou hodnotu pro celou skupinu. Naším jednoznačným záměrem je návrat k růstu našeho podnikání," uvedlo Tesco na dotaz ČTK.

Na český trh Tesco vstoupilo v roce 1996. V účetním roce 2018/2019, který skončil loni 28. února, firma v Česku meziročně téměř zdvojnásobila zisk na 2,53 miliardy korun. Tržby mírně klesly, a to o dvě procenta na 44,56 miliardy.

Související

Ilustrační fotografie.

V Mariánských Lázních hořelo Tesco, požár se obešel bez zranění

Hasiči v noci na dnešek likvidovali v Mariánských Lázních na Chebsku požár obchodního domu Tesco. Plameny zasáhly menší část pláště budovy, rozšířily se i dál do skladu. Požár se hasičům podařilo kolem 05:00 dostat pod kontrolu. Při události se nikdo nezranil. Příčinu požáru hasiči vyšetřují, informoval ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Vzniklou škodu zjišťují, bude podle nich dosahovat několika milionů korun.

Více souvisejících

Tesco Ekonomika Thajsko Malajsie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

Bělorusko obvinilo Litvu z dronového útoku. Nesmysl, reaguje Vilnius

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy