Průmysloví roboti – co jsou tyto víceúčelové stroje a co byste o nich měli vědět?

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Pokročilé technologie a řešení, jako jsou průmyslové roboty a robotika, které se vyznačují přesností a účinností, hrají v moderním světě mimořádně důležitou roli nejen ve výrobě, ale také téměř ve všech odvětvích ekonomiky. Spolu s neustálým zdokonalováním počítačů, zvyšováním jejich výpočetního výkonu a rozsahu prováděných úkolů se objevilo místo pro moderní průmyslové roboty, jejichž provoz by mohl úspěšně nahradit lidskou práci. K čemu přesně tyto automaticky řízené multitaskingové stroje slouží pro široce chápané průmyslové nebo paletizační úlohy, jaké mají funkce a jsou jejich možnosti prakticky neomezené?

Co je to vlastně průmyslový robot?

Roboti jsou multifunkční zařízení, které vyniká svým výkonem, určené k přenosu materiálů, dílů nebo specializovaných nástrojů prostřednictvím různých naprogramovaných pohybů za účelem provádění různých úkolů. Průmyslový robot, například cobot od Universal Robots z Dánska, je automaticky řízený, víceúčelový stroj s mnoha stupni volnosti, který se vyznačuje manipulačními nebo lokomočními schopnostmi. Může se jednat jak o mobilní zařízení, tak o stacionární řešení určená pro důležité aplikace v průmyslovém sektoru, včetně paletizace. Jinými slovy, tyto typy strojů jsou vytvářeny s ohledem na automatickou manipulaci a to, co je odlišuje, je schopnost realizovat programovatelné pohyby podél několika os robota.

Moderní roboti mohou být vybaveni speciálními chapadly, podavači, dopravníky nebo různými jinými nástroji určenými pro plnění úkolů v průmyslu. Je však třeba pamatovat na to, že jako všechna automatická zařízení tohoto typu, aby byla jejich účinnost a přesnost na vysoké úrovni, musí podstupovat pravidelný servis. Roboti od Universal Robots představují široké spektrum chytrých pomocníků pro průmysl. Společnost uvedla na trh roboty vhodné pro úkoly s vysokým užitečným zatížením, jako je manipulace s těžkým materiálem, obsluha těžkých strojů, balení a paletizace a autonomní mobilní roboty (AMR). Produkty se skládají z odolných UR16e, stolních UR3 a UR3e, UR5 a UR5e a UR10 a UR10e.

Historie průmyslových robotů

Robotika je relativně nový, dynamicky se rozvíjející obor vědy a techniky, který se zabývá problematikou mechaniky, řízení, ale i aplikací a provozem víceúčelových strojů určených pro použití v průmyslovém sektoru. Přestože jsou roboti ztotožňováni především se současností, jejich historie lze ve skutečnosti vysledovat až do 4. století před naším letopočtem. Tehdy řecký matematik Archytas z Taranta navrhl mechanického holuba poháněného párou, který se mohl samostatně pohybovat vzduchem. Podobné mechanické hračky a řešení vznikaly každých pár desítek let, až do současnosti, kdy počítače a vývoj nových technologií umožnily vývoj strojů a robotů, které by mohly plnit důležité funkce v průmyslu.

Prvního průmyslového robota zkonstruoval americký vynálezce George Devol v 50. letech minulého století. Jednalo se o elektrický vozík bez řidiče, který se rychle začal používat v obchodech pro přepravu různých druhů zboží ze skladů. Za zmínku stojí, že to byla doba, kdy se vyvíjela umělá inteligence a začal vznikat i programovací jazyk. V 60. letech 20. století vznikl první válcový robot provádějící práci na základě zadaných dat a v následujících letech se stále dynamičtěji rozvíjející automatizace výrobních procesů a paletizace a rostoucí zájem o ně ze strany různých firem. To ovlivnilo i chod přístrojů, které se výrazně rozšířily.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek Průmysl

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 58 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy