Solidární příspěvek za poskytnutí bydlení uprchlíkům se ode dneška mění

Solidární příspěvek pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky, se ode dneška mění. Při poskytnutí celého bytu aspoň na 16 dní v měsíci v kuse je teď možné od státu získat 5000 až 15.000 korun podle počtu ubytovaných příchozích. Při ubytování v pokoji zůstává podpora 3000 korun na osobu, činí ale nejvýš 9000 korun na měsíc.

Upravuje to nařízení, které schválila ve středu vláda a které dnes začíná platit. Dávka je od konce června i pro lidi, u nichž si uprchlíci platí sami elektřinu a plyn. Na samostatný byt ji pak stát vyplácí jen tehdy, pokud bylo bydlení předtím neobsazené.

Příspěvek je možné žádat na ubytování, které má prostor na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, záchod a přístup k pitné vodě. Dosud stát vyplácel za poskytnutí bydlení na nejméně 16 dnů v měsíci ubytovatelům na pokrytí nákladů 3000 korun na osobu, na domácnost ale nejvýš 12.000 korun. Pokud lidé ubytovávají uprchlíky u sebe doma, mohou na ubytovanou osobu dál pobírat 3000 korun na měsíc. Ode dneška ale mohou měsíčně získat nejvýš 9000 korun. Při poskytnutí celého bytu se příspěvek zvedá. Na jednoho ubytovaného člověka dosahuje 5000 korun, na dva 9000 korun, na tři 12.000 korun, na čtyři 14.000 korun a na pět a více osob 15.000 korun.

Experti na sociální problematiku dosavadní stejnou částku za pokoj i celý byt kritizovali. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se vláda po připomínkách od nevládních organizací a z praxe rozhodla státní podporu na samostatné a sdílené bydlení odlišit. Nové nastavení má motivovat k tomu, aby majitelé své volné byty nabídli.

Od 27. června pravidla upravila také novela zákona "lex Ukrajina". Podle ní se příspěvek vyplácí jen na samostatný byt, který byl předtím prázdný. Opatření má bránit výpovědím kvůli snaze získat pak podporu od státu. Solidární podpora je i pro ubytovatele, u kterých si běženci sami platí plyn a elektřinu. I toto ubytování se považuje za bezplatné.

Lidé mohou o solidární příspěvek žádat od 11. dubna, a to jen elektronicky přes aplikaci. Nutné je mít digitální identitu, využít se dá třeba bankovní identita. Ministerstvo práce v podkladech k nařízení uvádí, že v domácnostech teď bydlí 45.000 uprchlíků. Výdaje na příspěvky činily měsíčně asi 134 milionů korun. Po úpravě to má být nyní o devět procent víc, tedy 146 milionů korun. Sumy nezahrnují náklady na vyřizování. Autoři návrhu uvedli, že pokud by se ale z hotelů a penzionů přesunulo do bytů 10.000 lidí, klesly by státu měsíčně výdaje na jejich ubytování téměř o 50 milionů korun.

Ministerstvo navrhuje, aby se nastavené částky poskytovaly do konce roku. Pak by se výše příspěvku znovu přehodnotila.

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy