Obama se po šesti letech rozhoupal: Pravidla obchodu určují USA, ne Čína

Washington - Barack Obama začal přesvědčovat veřejnost o výhodách dohod o volném obchodu, k němu měl přitom šest let spíše negativní postoj. Šéf Bílého domu dal najevo, že chce od Kongresu získat volnou ruku k obchodním vyjednáváním, zejména k dokončení dohody v rámci Transpacifického partnerství (Trans Pacific Partnership - TPP). Vedle toho USA pracují i na smlouvě s EU (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). Republikáni jsou pro, potíž je s demokraty.

"Jsem první, kdo přizná, že minulé obchodní dohody ne vždy dostály přehnaným očekáváním. To ale neznamená, že bychom se měli uzavírat novým příležitostem," řekl Obama.

Dále uvedl, že chce spolupracovat s republikány v Kongresu na dovršení TPP, které zahrnuje více než desítku zemí západní polokoule, východní Asie a Tichomoří. Prvním krokem k tomu má být mandát od Kongresu k samostatnému vyjednání konečného textu dohody. Proti tomu se však staví řada zástupců Demokratické strany.

Zatímco republikáni volný obchod nadále podporují, demokraté se v posledním desetiletí posunuli výrazně doleva a spojili se s tradičními nepřáteli liberalizace obchodu, tedy s odborovými svazy a stále vlivnějšími skupinami ekologických aktivistů. Demokraté však v loňských volbách ztratili většinu v Senátu a už delší dobu ji nemají ve Sněmovně reprezentantů.

Obama řekl, že pokud mu Kongres udělí mandát k samostatnému vyjednání obchodních dohod, prospěje to americkým zaměstnancům i podnikům, protože společnosti orientované na export podle něj platí vyšší mzdy. Nové obchodní dohody podle něj také posílí pozici USA v globálním soupeření s Čínou. "V této chvíli se Čína snaží psát pravidla obchodu pro 21. století. To nemůžeme připustit. Tato pravidla bychom měli psát my," řekl Obama.

Republikánský šéf finančního výboru Senátu Orrin Hatch uvedl, že zákon o udělení prezidentské pravomoci k obchodním vyjednáváním by mohli zákonodárci začít projednávat ještě tento měsíc.

Spojené státy nyní vedou přípravná jednání s Evropskou unií o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství.

Dohoda je postavena na skutečnosti, že USA a EU jsou těmi největšími světovými obchodníky i investory obecně, sobě navzájem i pro většinu třetích zemí, vysvětluje businessinfo.cz. Celková obchodní výměna mezi EU a USA dosáhla v roce 2011 hodnoty 702,6 miliard euro. Každý den mezi EU a USA probíhá obchod se zbožím a službami za 2 miliardy euro. Vzájemné přímé investice dosahují výše téměř 3 biliony euro. V současné době EU a USA společně vytváří téměř polovinu světového HDP (celkem 47 % - EU přes 25 %, USA přes 21 %) a skoro třetinu objemu celkového světového obchodu (EU 17 % a USA 13,4 %).

Očekává se, že dohoda o volném obchodu mezi EU a USA by byla bezprecedentně nejvýznamnější bilaterální obchodní dohodou vůbec, a to jak ve smyslu objemu mezinárodního obchodu, který by podléhal jejím pravidlům, tak pokud jde o vliv na mezinárodní obchod jako celek.

Vývoz EU do USA by podle odhadů Evropské komise i Centre for Economic Policy Research měl díky dohodě vzrůst až o 28 %, což znamená vývoz zboží a služeb zhruba v hodnotě 187 miliard euro. V některých segmentech, perspektivních i z hlediska České republiky, by nárůst mohl být velmi významný, např. export automobilů z EU do USA by mohl vzrůst až o 149%. Z globálního pohledu by vývoz EU tím vzrostl přibližně o 6 %.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika Barack Obama

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy