Boeingy 737 MAX mají další problém. Jen tak se do vzduchu nevrátí

Společnost Boeing objevila v softwaru obsaženém v letounech 737 MAX, které nesmějí do vzduchu, další problém. Americký výrobce letecké techniky dnes podle agentury DPA uvedl, že o věci informoval v předposledním lednovém týdnu americký Federální úřad pro letectví (FAA) a dodal mu technické podrobnosti.

Společnost nicméně ujišťuje, že plánované obnovení provozu problémového typu stroje v polovině roku není v ohrožení.

Během zkušebních letů 737 MAX se podle Boeingu rozsvítilo varovné světlo. Na vině byly odchylky v datovém napájení mezi počítači, které řídí let. Problém se vyřeší aktualizací softwaru, uvedla firma.

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách těchto strojů v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Jestli a zda vůbec budou moci tato letadla znovu vzlétnout, rozhodují úřady. Za hlavní příčinu obou leteckých neštěstí je považováno vadné automatické ovládání letadla.

Konkurent Airbusu loni kvůli problémům se stroji 737 MAX vykázal poprvé od roku 1997 ztrátu. Z čela firmy byl v prosinci donucen odejít její šéf Dennis Muilenburg.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy