Covid-19 přetváří ekonomiku: Majetek 50 nejbohatších v USA je stejný jako 165 milionů nejchudších

Majetek 50 nejbohatších Američanů je v současnosti tak velký, jako majetek 165 milionů nejchudších, protože pandemie nemoci covid-19 přetváří ekonomiku způsobem, který neúměrně odměňuje malou skupinu miliardářů.

Nová data centrální banky USA (Fed), která přinášejí komplexní pohled na bohatství Američanů v první polovině letošního roku, upozorňují také na výrazné rozdíly v bohatství podle rasy, věku a třídy, upozornila agentura Bloomberg.

Hodnota majetku jednoho procenta nejbohatších Američanů nyní činí 34,2 bilionu USD (791,4 bilionu Kč). Naopak majetek 50 procent nejchudších, tedy zhruba 165 milionů lidí, dosahuje jen 2,08 bilionu USD. To představuje 1,9 procenta veškerého bohatství domácností. Hodnota majetku 50 nejbohatších pak činí téměř dva biliony USD a od počátku roku stoupla o 339 miliard.

Podle odhadu Fedu je ve vlastnictví deseti procent nejbohatších domácností 69 procent bohatství země, tedy 77,3 bilionu USD. Na konci 80. let minulého století jejich podíl na celkovém bohatství činil 60,9 procenta. Jedno procento nejbohatších pak vlastní 30,5 procenta majetku proti 23,7 procentům v roce 1989. Naopak podíl dolních padesáti procent klesl na 1,9 procenta z 3,6 procenta.

Covid-19 prohloubil nerovnost v USA. Ztráty pracovních míst dopadly hlavně na pracovníky ve službách s nízkými mzdami a koronavirem se neúměrně nakazilo nebělošské obyvatelstvo. Mnoho lidí z vyšší střední třídy pak může pracovat z domova a sledují, jak jim roste hodnota na důchodových účtech poté, co americké ministerstvo financí a Fed začaly pumpovat do ekonomiky a na trhy finanční pomoc.

Dalším důležitým důvodem rozdílů v bohatství je skutečnost, že většina Američanů nemá prospěch z růstu ceny akcií. Napojení spodních 90 procent obyvatel na akciový trh již téměř dvě desetiletí klesá. Nejbohatší jedno procento obyvatel vlastní více než 50 procent akcií firem a podílových fondů. Deset procent nejbohatších pak vlastní více než 88 procent akcií.

Největším přínosem byl covid-19 pro ty, jejichž bohatství je spojeno s technologickými společnostmi, které těží z přesunu práce, nákupů, zábavy a společenského života na internet. V čele je zakladatel firmy Amazon.com Jeff Bezos, který je považován za nejbohatšího muže světa. Letos jeho majetek vzrostl o 64 procent na 188,5 miliardy USD.

Američané bílé pleti vlastní 83,9 procenta národního bohatství, černošské domácnosti pouhých 4,1 procenta. Podíl bělochů se o něco snížil, podíl černošských obyvatel zůstává zhruba stejný jako v roce 1990.

Z 25 nejbohatších Američanů pouze jeden není běloch. Je to generální ředitel Zoom Video Communications Eric Yuan, jehož majetek letos stoupl téměř sedminásobně na 24,2 miliardy USD.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.

Více souvisejících

nejbohatší lidé světa USA (Spojené státy americké) Ekonomika Jeff Bezos Fed (Americká centrální banka)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy