Ekonomická krize v roce 2021? Rozvrácená města, sociální nepokoje, rozpad EU, předvídá analytik

Blíží se další ekonomická krize? Odborníci se shodují na tom, že problémy přijdou, neshodnou se ale na tom, kdy se tak stane. Jedna z analýz varuje, že by to mohlo být už velmi brzy - už v roce 2021.

Ondřej Tesárek, vystupující na YouTube a sociálních sítích pod přezdívkou Bratříček, má ekonomické vzdělání a věnuje se politicko-společenským analýzám. Pravidelně ho sledují desetitisíce lidí.

V jednom ze svých podcastů se věnuje i tématu blížící se ekonomické krize. Podle expertů se nevyhnutelně blíží - otázkou ale je, kdy ji pocítíme. Podle videa by to ale mohlo být už poměrně brzy. „Následující video je jenom fikce. Vychází ovšem z historicky osvědčených vzorců chování a chyb, které stále opakujeme,“ vysvětluje hned v úvodu. Připomíná, že ta zatím poslední krize z roku 2008 sice začala v USA, tvrdě ale dopadla na celý svět – včetně Evropské unie.

Od té doby se ekonomický růst vrátil. V roce 2019 je nezaměstnanost ve střední a západní Evropě nízká a inflace přívětivá. „Hospodářský růst sebou přináší pohodlí a pohodlí snižuje naši ostražitost,“ varuje Tesárek s tím, že ekonomicky dobrá období, neboli konjunktury, pravidelně střídá recese.

„Síla recese je vždy definována tím, jak nezodpovědně jsme se chovali během konjunktury. A my se chováme ještě nezodpovědněji než kdykoliv předtím,“ varuje na videu analytik. Banky sice mají přísná nařízení, jenže problémy podle něj tentokrát přijdou odjinud.

Podle něj si mnoho lidí zakládá na premise, že hospodářský růst je trvalý, že výběr daní bude jenom růst, že nízká nezaměstnanost je přirozená a že ekonomiku je třeba tlumit, ne podporovat. To je ale podle Bratříčka premisa naprosto chybná. Poukazuje na příklad na dění ve Venezuele, která má největší zásoby ropy na světě a velký potenciál – přesto je ale země aktuálně v troskách a na pokraji občanské války. A to vše kvůli chybné premise a velmi špatným politickým rozhodnutím.

Podobně špatná premisa podle něj existuje i u nás. Podle ní sice mohou příjmy rozpočtu kolísat, ale nikdy neklesnou. A že ekonomika je zpomalitelná, ale ne nezastavitelná. Jelikož jsme na vrcholu ekonomického cyklu, takže bychom měli vytvářet rezervy, které nás v době krize přenesou přes nejhorší období.

I proto je v roce 2019 prý Evropa naplněna sudy se střelným prachem. Volby do europarlamentu vyhráli socialisté a zelení, od kterých se prý nedá očekávat, že by se na blížící se krizi nějak připravovali. Místo toho se dostanou ke slovu aktivisté a ekologové, firmy budou regulovány ekologickými opatřeními.

„Evropa má přece záchytný finanční systém a tvrdě regulované finanční trhy. Ano, to má. Jenže krize, která vypukne v roce 2021 nebude pocházet z finančních trhů ani z veřejných rozpočtů. Finanční krize začne tam, kde vždy – v praskající bublině,“ varuje Tesárek. Příští krize podle něj vypukne po prasknutí bubliny jménem elektromobilita. Podle něj jde jen o módní trend, který není založený na poptávce, ale jen na ideologii.

Předpovídá také, že v roce 2021 budou výrobní linky chrlit nové elektromobily, které ale zůstanou ležet na pultech, protože poptávka nebude existovat nikde na světě. A tu malou poptávku po elektromobilech v EU dokáže zaplnit americká firma Tesla Elona Muska. Automobilky tak budou muset vrážet finance do marketingu a lobbingu v rámci evropských institucí, které budou ovládat socialisté. A ti se nebojí zasahovat do tržního mechanismu, čímž se spustí smrtící řetězová reakce.

Krize zasáhne nejen automobilky, ale i jejich subdodavatele, zpracovatele kovů a tak dále. Následovat pak prý bude propouštění, zdražování dálničních známek pro auta na benzín a naftu a navíc jim bude zakázáno jezdit do větších měst. EU přesto bude dál nabízet automobilkám bezúročné půjčky.

„Nezaměstnanost v EU během půl roku roste na 10 procent. Je rok 2022 a východní země unie zažívají opravdové peklo. Zatímco evropské peníze potečou do německých a francouzských automobilek, subdodavatelské firmy na východě nemají nic a jsou zcela závislé na pomoci národních rozpočtů,“ předpovídá analytik s tím, že dojde k prohloubení rozkolu mezi novými a starými členy EU.

V Německu pak podle něj vypuknou sociální nepokoje, vláda totiž bude nucena ukončit podporu a financování projektů týkajících se obnovitelných zdrojů energie. Protestující budou dle analýzy z velké části tvořit přistěhovalci z jihu i východu. To ve Francii, která sotva zvládla protesty žlutých vest, rapidně vzroste kriminalita.

EU vedená socialisty to ale vše podle Tesárka svede na nízkou míru integrace a původní země EU rychle připraví legislativu pro absolutní integraci sociálních systémů, výběru daní a následnou federalizaci Evropy, což východní členové odmítnou. Spory pak podle něj vyřeší jediné – dvourychlostní Evropa.

Přesto podle něj budou v roce 2023 země jako Francie, Španělsko nebo státy Beneluxu na pokraji rozpadu, zatímco východní si budu držet nezaměstnanost na únosné míře a neprožívají nepokoje. V roce 2024 pak prý západ vytvoří jednotnou evropskou armádu, která bude součástí NATO V roce 2025 pak dle analýzy začne nová kapitola dějin Evropy – otevřená hybridní válka s Ruskem, které i přes problémy dokáže svou mašinerii i v krizi udržet v pohybu. Bojovat se bude o veřejné mínění v Pobaltí.

Pak se do struktur EU dostanou euroskeptici a nacionalistů. „Evropská myšlenka již nežije, v evropských institucích sedí lidé, kteří se otevřeně snaží ukousnout co nejvíc pro sebe. Je rok 2030 a celý svět je opět uprostřed konjunktury,“ předpovídá. Rozkol v EU ale bude pokračovat, až se nakonec situace vrátí do doby před lisabonskou smlouvou. Některá města, jako Frankfurt nebo Kolín či Milán, budou na dlouhá desetiletí zdevastována.

Související

Úřad vlády

Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček? Hlavně „obyčejný člověk“

Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody. Komentuje ekonom Lukáš Kovanda.
Ilustrační foto

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, MF by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší

Inflace v Česku je přes svůj určitý pokles stále nebetyčná, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda. V březnu vykázala úroveň patnácti procent v meziročním vyjádření, takže předčila prognózu České národní banky. Ministerstvo financí by proto mělo zase rychle zapomenout na zvýšení DPH. Tento týden vypustilo do éteru veřejné diskuse pokusný balonek – právě ke zvýšení DPH. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázené kosmetickou redukcí nižší sazby a "škatulaty" s položkami totiž v souhrnu opravdu představuje zvýšení daně.

Více souvisejících

Ekonomická krize EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 16 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy