Evropská ekonomika se prohýbá. Zpomalení světového obchodu nejvíce dopadá na EU

Zpomalení světového obchodu má nejtvrdší dopad na Evropskou unii, která se kromě negativních důsledků obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou potýká rovněž s nejistotou kolem odchodu Británie z EU a s útlumem německého průmyslového sektoru. Podle ekonomického listu Financial Times (FT) to vyplývá z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Export z EU se ve třetím čtvrtletí snížil proti předchozím třem měsícům o 1,8 procenta, zatímco import klesl o 0,4 procenta. Pokles dovozu a vývozu zaznamenaly všechny velké ekonomiky EU. Propad exportu v EU byl mnohem výraznější než pokles o 0,7 procenta, který vykázala celá skupina největších ekonomik světa G20, píše Financial Times.

"Evropský obchod výrazně ovlivňuje nejistota kolem obchodní války a kolem brexitu," uvedl ekonom Timme Spakman ze společnosti ING. "Na evropský obchod mělo dopad i zpomalení německého průmyslu, protože němečtí výrobci místo dovozu nových polotovarů čerpají zásoby," dodal.

Slabý výkon zahraničního obchodu představuje významnou brzdu hospodářského růstu v Evropě. Řada evropských ekonomik je totiž na obchodu silně závislá, upozorňuje FT.

Přední centrální banky v reakci na zpomalování hospodářského růstu a útlum obchodu v posledních měsících přikročily k uvolňování měnové politiky, to se však podle analytika Adama Slatera ze společnosti Oxford Economics ještě neprojevilo a vyhlídky pro blízkou budoucnost zůstávají nepříznivé. "Jakékoliv zlepšení situace v obchodu se zdá být křehké a omezené," uvedl Slater.

Evropská centrální banka (ECB) se v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil pouze o 0,2 procenta, což je stejné tempo jako ve druhém kvartálu.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 41 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy