Japonská ekonomika zaznamenala kvůli pandemii rekordní propad

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala kvůli dopadům šíření nového koronaviru rekordní propad. Hrubý domácí produkt (HDP) se v přepočtu na celý rok snížil o 27,8 procenta, což je nejhlubší propad od roku 1980, kdy se tato data začala v nynější podobě sledovat. Oznámila to dnes japonská vláda. Šíření koronaviru paralyzovalo export i spotřebu.

Ekonomové mají zato, že v nynějším čtvrtletí se japonské hospodářství zotaví jen mírně. Spotřebitelé si podle nich vzhledem k novým případům nákazy hlídají výdaje.

Analytici očekávali, že se HDP třetí největší ekonomiky světa ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok sníží o 27,2 procenta. Proti předchozím třem měsícům ekonomika klesla o 7,8 procenta. Hospodářství kleslo už třetí čtvrtletí za sebou.

Soukromá spotřeba, která se na růstu japonské ekonomiky podílí více než polovinou, se od dubna do června snížila o 8,2 procenta. Analytici prognózovali pokles o 7,1 procenta. Výrazně méně proti očekávání klesly kapitálové výdaje, a to o 1,5 procenta.

Vnější poptávka snížila hrubý domácí produkt o tři procentní body. Pandemie utlumila globální poptávku.

"Velký propad lze vysvětlit poklesem spotřeby a exportu," řekl agentuře Reuters ekonom Takeši Minami z organizace Norinchukin Research Institute. "Očekávám, že ve čtvrtletí od července do září se vrátí k růstu. Ovšem celosvětově je oživení všude mimo Čínu pomalé," dodal.

Tři čtvrtletí hospodářského propadu snížily velikost reálného HDP na 485 bilionů jenů (100 bilionů Kč), což je minimum od druhého kalendářního čtvrtletí roku 2011. Smazal se tak přínos ekonomického programu nazvaného Abenomics, který v roce 2012 zavedl premiér Šinzó Abe. Jeho hlavními body jsou uvolněná měnová politika, fiskální podpora prostřednictvím vládních výdajů a strukturální reformy.

I když propad HDP za letošní druhé čtvrtletí je slabší než ve Spojených státech, kde činil 32,9 procenta, je výrazně vyšší než 17,8 procenta z prvního čtvrtletí 2009. Tehdy se globální ekonomika ještě vzpamatovávala z dopadů kolapsu americké investiční banky Lehman Brothers a následné finanční krize.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Ekonomika Šinzó Abe

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy