Jihokorejská ekonomika se zmítá v problémech, rostla nejpomaleji za 10 let

Jihokorejská ekonomika loni rostla nejpomaleji za deset let, hlavně kvůli obchodnímu sporu mezi Spojenými státy a Čínou, který měl negativní dopad na vývoz. Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zpomalilo na dvě procenta z 2,7 procenta v roce 2018. Vyplývá z údajů, které dnes zveřejnila jihokorejská centrální banka.

Loňský růst byl nejpomalejší od finanční krize v roce 2009, kdy čtvrtá největší ekonomika Asie vzrostla o 0,7 procenta. Letos by však růst měl zrychlit na 2,3 procenta, i když jeden z centrální bankéřů varoval, že epidemie plicního onemocnění způsobeného novým typem koronaviru v Číně by mohla mít negativní dopady na výdaje spotřebitelů.

Zpomalení přichází v době, kdy se jihokorejská vláda snaží podpořit ekonomiku vyššími výdaji. Centrální banka pak zvažuje další stimulační opatření, která by ochránila zemi před zpomalením globálního ekonomického růstu.

"Z těch dvou procent (celoročního zvýšení HDP) představuje čistý příspěvek vlády k růstu 1,5 procentního bodu, což je největší podíl od roku 2009. Ani to ale nezměnilo skutečnost, že z hlediska vývozu to byl pro Koreu těžký rok," uvedl centrální bankéř, kterého cituje agentura Reuters.

Kvůli obchodnímu sporu mezi USA a Čínou loni klesl vývoz z Koreje o 10,3 procenta. Obě tyto země jsou totiž největšími dovozci jihokorejských produktů. Navíc ke zhoršení vývozu přispěla horší situace na trhu s polovodiči, které se na celkovém vývozu ze země podílejí téměř čtvrtinou. Místní analytici čekají pozvolné oživení globální trhu s polovodiči v letošním roce.

"Vládní výdaje byly rozhodně podporou, zatímco vývoz působil jako brzda," uvedl ekonom Pak Čong-hun z finančního ústavu Standard Chartered Bank. "Vyhlídky vývozu jsou na tento rok lepší, když USA a Čína podepsaly obchodní dohodu a Čína pokračuje s expanzivní fiskální politikou."

Celoroční růst zpomalil, přestože ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika díky výdajům vlády expandovala nejrychleji za dva roky. Ve čtvrtém čtvrtletí se HDP meziročně zvýšil o 1,2 procenta, nejrychleji od třetího čtvrtletí 2017. Analytici v anketě agentury Reuters čekali růst o 0,8 procenta.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Ekonomika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy