Kolektivní smlouva na spadnutí? Fiat Chrysler a odbory se v USA předběžně dohodly

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles sjednala se zástupci amerického odborového svazu United Auto Workers (UAW) předběžnou dohodu o nové čtyřleté kolektivní smlouvě. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Dohodu ještě musí schválit členská základna UAW.

Minulý měsíc se UAW dohodl na čtyřleté kolektivní smlouvě s největší americkou automobilkou General Motors (GM). Této dohodě předcházela čtyřicetidenní stávka v amerických továrnách GM, která automobilku stála zhruba tři miliardy dolarů (téměř 70 miliard Kč), píše Reuters.

Dosažení dohody je pro Fiat Chrysler příznivou zprávou v době, kdy automobilka pracuje na spojení s francouzským konkurentem PSA, výrobcem vozů Peugeot a Citroën. Spojením podniků v hodnotě 50 miliard dolarů má vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě.

Podle UAW dohoda zahrnuje závazek, že Fiat Chrysler v době platnosti kolektivní smlouvy investuje devět miliard dolarů a vytvoří 7900 nových pracovních míst.

Schválení dohody členy odborového svazu však podle Reuters není jisté. V roce 2015 členové UAW první verzi kolektivní smlouvy s automobilkou Fiat Chrysler odmítli. Letos by navíc mohla jejich pochybnosti ohledně podmínek dohody posílit nedávná žaloba, ve které konkurent GM automobilku Fiat Chrysler obvinil z korupce při jednání s odbory.

GM v žalobě tvrdí, že automobilka Fiat Chrysler po řadu let platila miliony dolarů na úplatcích, aby si zajistila výhody a ústupky při sjednávání kolektivních dohod. Fiat Chrysler žalobu označil za neopodstatněnou.

Související

Fiat, ilustrační foto

Fúzi Fiat Chrysler a PSA už schválili akcionáři obou automobilek

Spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler (FCA) s francouzským konkurentem PSA už schválili akcionáři obou podniků. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Fúze v hodnotě 52 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
Fiat, ilustrační foto

Fiat Chrysler a PSA se mohou spojit, nový gigant ponese název Stellantis

Evropská komise (EK) dnes schválila spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem PSA. Fúze v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě, který ponese jméno Stellantis, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Fiat Chrysler (FCA) USA (Spojené státy americké) Ekonomika PSA Group General Motors Odbory

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy