Návrat plastů na jedno použití. Ekologie jde při pandemii stranou, píše Bloomberg

Požadavky na vyšší hygienu kvůli šíření nemoci covid-19 podporují prodej v současnosti neoblíbených plastů jako polystyrenu, protože spotřebitelé místo ekologie dávají přednost tomu, aby neonemocněli. Pro odvětví umělých hmot, které bojovalo s poklesem poptávky, je oživení vítanou úlevou.

Německá společnosti Ineos Styrolution a americká Trinseo zažívají dvouciferný procentní růst poptávky z potravinářského průmyslu a zdravotnictví, píše agentura Bloomberg.

"Vůbec jsme nečekali, že něco takového přijde," řekl generální ředitel Styrolution Kevin McQuade, jehož firma je největším výrobcem polystyrénu na světě.

Vysoká nakažlivost koronavirem donutila vlády po celém světě přerušit výrobu v továrnách a nařídit obyvatelům zůstat doma. I to bylo velkou vzpruhou pro výrobce plastů. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnost dokonce označilo výrobu některých materiálů na jedno použití za zásadní důležitou infrastrukturu. New York, který je jedním ze států nejvíce zasažených koronavirem, patří mezi státy, které odložily zákaz plastových tašek.

Výrobcům polystyrenu pomáhají také nízké náklady způsobené propadem cen ropy, upozornil generální ředitel Trinseo Frank Bozich. Dodal, že plastové obaly jsou nejvhodnější pro hygienickou a bezpečnou dodávku potravin.

Ročně se po celém světě vyrobí asi 15 milionů tun polystyrenu. Tento materiál se široce používá v automobilech a nemocničních ventilátorech, ale také pro výrobu kelímků na kávu a obalů pro potraviny, které lidé nechtějí konzumovat na místě, ale vzít si je s sebou.

Rozkvět konzumní kultury v 50. letech minulého století výrazně zvýšil poptávku po kelímcích na jedno použití a vedl k rozšíření polystyrenu. Pak ale přišel odpor ekologů, který nabral na síle v posledních několika letech, a mnoho firem se rozhodlo upřednostnit nákupní tašky na více použití či prodej kávy do vlastních hrnků.

Podle ředitelů firem Trinseo a Styrolution je koronavirus příležitostí pro výrobce polystyrenu, a je potřeba, aby tyto firmy ukázaly, že je také recyklovatelný a že existují systémy jeho třídění a sběru. Obě firmy pracují na depolymerizaci, kdy se materiál štěpí na molekuly, aby se z něj znovu vytvořil polymer vhodný pro přímý kontakt s potravinami.

"Hodnota, kterou mají obaly pro bezpečnost potravin, byla někdy přehlížena," dodal generální ředitel finského výrobce obalů Huhtamaki Oyj Charles Héaulmé. "Je jasné, že je zde problém s plastovým odpadem, ale existují obrovské výhody, které nemají alternativy." Nicméně současná nálada podporující plasty bude podle něj zřejmě jen dočasná, protože až skončí koronavirová krize, znovu se vrátí výzvy k akcím, které mají zabránit změnám klimatu a znečištění oceánů.

Ředitel jihoafrické společnosti Nampak Erik Smuts předpovídá, že současný trend zájmu o plastové obaly přetrvá mezi těmi, jejichž disponibilní příjem se nejvíce sníží, zvláště pokud pandemie vyvolá recesi. "Jednou z výhod plastů je to, že jsou levné. Pokud se sníží disponibilní příjmy spotřebitelů, je zde riziko, že se vrátí zpět ke starým, špatným zvykům, což by mohlo zahrnovat i plast na jedno použití.

Související

Více souvisejících

plasty Ekologie Bloomberg.com Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 25 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy