Podíl zahraničních investorů držících české dluhopisy klesl

Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, ke konci dubna klesl na 36,85 procenta z 39,39 procenta ke konci března. Jejich podíl je tak nejnižší za poslední zhruba dva roky. V absolutní hodnotě pak objem dluhopisů v držení zahraničních investorů v dubnu stoupl na 685 miliard korun.

Nárůst objemu ve srovnání s březnem o 70 miliard korun byl největší od března 2017. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí. Celkové zadlužení ČR prostřednictvím dluhopisů činilo 1,993 bilionu korun.

Podíl zahraničních investorů klesl v dubnu i přes rekordní prodeje státních cenných papírů ministerstvem financí. Většinu jich totiž nakoupily domácí finanční instituce, zejména banky. "Jen v dubnu se MF podařilo na trhu prodat dluhopisy za 252 miliardy korun a vedle získat 33 miliard prodejem pokladničních poukázek. Od začátku roku prodej nových střednědobých a dlouhodobých bondů vynesl státu necelých 392 miliard a vedle toho ještě 48 miliard získal stát prostřednictvím poukázek," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera je MF prozatím v komfortní situaci, kdy zájem o domácí státní dluhopisy ze strany zahraničních i domácích investorů přetrvává. "Ačkoli ministerstvo financí již pokrylo většinu svých výpůjčních potřeb pro letošní rok, tedy něco přes 500 miliard korun, jeho emisní aktivita bude pokračovat. Výpůjční potřeby pro příští rok se totiž budou také pohybovat ve stovkách miliard korun," uvedl.

Rovněž Dufek upozornil na to, že letos stát nebude mít problém se získáváním nových peněz. "Otázkou je, zda takto lehce to půjde i v budoucnu, pokud bude dál počítat se stamiliardovými deficity," uvedl.

Ekonom Komerční banky František Táborský dodal, že snižování úrokových sazeb ČNB a vysoká poptávka totiž tlačí výnosy českých státních dluhopisů k nule a jejich atraktivita tak klesá. "V květnu pravděpodobně tento trend pokračoval. V následujících měsících ale emisní aktivita MF poklesne, s čímž by se měla i ustálit struktura držitelů tuzemských státních dluhopisů, pokud nedojde k dalším turbulencím na finančních trzích," uvedl.

Od druhé půlky března MF prodávalo v aukcích několikanásobně vyšší objem dluhopisů, než původně plánovalo. Zájem investorů přetrvával i v dubnu, MF se ale v posledních emisích dluhopisů drželo svých plánů, a vyšší poptávku investorů tak neuspokojilo.

MF zvýšilo prodeje dluhopisů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu. Vláda ho zvýšila kvůli dopadům šíření koronaviru na 300 miliard korun.

MF plánuje deficit financovat především právě prodejem státních dluhopisů a v dubnu před zvýšením schodku rozpočtu z 200 na 300 miliard korun uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 410,6 miliardy korun. Je to o 139,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020.

Podíl zahraničních investorů začal výrazně růst v souvislosti s očekávaným koncem devizových intervencí České národní banky v roce 2017. Centrální banka je tehdy nakonec ukončila 6. dubna. Zatím nejvyšší podíl zahraničních investorů 51,35 procenta byl v září 2017. Za růstem podílu zahraničních investorů byla především sázka na posílení koruny po ukončení devizových intervencí ČNB. Státní dluhopisy také byly pro zahraniční investory jedním z mála nástrojů, kam své peníze mohli umístit. Vysoký zájem zároveň snížil výnosy českých dluhopisů.

Před začátkem kurzového režimu ČNB v roce 2013 byl průměrný objem dluhopisů držený zahraničními investory kolem 175 miliard korun, tedy pod 15 procenty.

Související

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí hlásí vyšší poptávku po dluhopisech, prodaly se za 12,2 mld. Kč

Ministerstvo financí dnes ve třech aukcích prodalo státní dluhopisy za 12,2 miliardy korun. Poptávka investorů výrazně překročila nabídku, byli připraveni nakoupit dluhopisy za 27 miliard korun. Průměrný roční výnos se u všech typů nabízených dluhopisů pohyboval kolem 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů České národní banky, která aukce zajišťovala.

Více souvisejících

dluhopisy

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy