Rolls-Royce propustí až 8000 zaměstnanců

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce Holdings připravuje zrušení až 8000 pracovních míst, což odpovídá zhruba 15 procentům jeho pracovní síly. Reaguje tak na pokles poptávky po letadlech, který je důsledkem koronavirové krize. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na zdroje z podniku.

Šéf společnosti Warren East minulý měsíc uvedl, že firma bude usilovat o snižování výdajů, a to včetně mzdových nákladů. Podle zdrojů listu Financial Times jsou jednání podniku s odbory o snižování počtu zaměstnanců teprve na začátku a oficiální oznámení konečného rozsahu propouštění se neočekává před koncem května.

Koronavirová krize vedla k prudkému poklesu osobní letecké přepravy po celém světě, což podkopalo poptávku aerolinek po nových letadlech. Americký výrobce letadel Boeing tento týden oznámil, že hodlá zrušit asi deset procent pracovních míst, což se dotkne zhruba 16.000 zaměstnanců.

Boeing rovněž uvedl, že za první čtvrtletí vykázal ztrátu 641 milionů dolarů (téměř 16 miliard Kč), zatímco loni ve stejném období vydělal 2,15 miliardy dolarů. Evropský konkurent Airbus za první čtvrtletí prodělal 481 milionů eur (přes 13 miliard Kč) po zisku 40 milionů eur před rokem.

Související

Ilustrační foto

Rolls-Royce dosáhl rekordního prodeje, hitem je luxusní SUV Cullinan

Britský výrobce luxusních automobilů Rolls-Royce v loňském roce zvýšil prodej o čtvrtinu na rekordních 5152 vozů. Oznámila to dnes firma. K růstu prodeje přispěla silná poptávka po modelu Cullinan, který je prvním sportovně-užitkovým vozem (SUV) značky Rolls-Royce, napsala agentura Reuters.

Více souvisejících

Rolls-Royce propouštění Lidé

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy