Ropa dál zdražuje, investoři mají strach z nové války na Blízkém východě

Ceny ropy na počátku nového týdne zprvu vzrostly o více než dvě procenta a ropa Brent stoupla nad 70 dolarů za barel. Důvodem byla prohlášení ze Spojených států, Íránu a Iráku po zabití íránského generála, která zvyšují napětí na Blízkém východě. V průběhu obchodování však cena ropy většinu zisků smazala.

Kolem 20:25 SEČ cena severomořské ropy Brent stoupala o 0,5 procenta na 68,93 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu připisovala 0,3 procenta na 63,26 dolaru za barel.

"Vidíme, že růst (ceny ropy) zpomaluje," konstatoval Jim Ritterbusch, prezident společnosti Ritterbusch and Associates zabývající se poradenstvím na ropném trhu. Bude podle něj třeba "důkazů, že íránská odplata skutečně dokáže narušit globální dodávku ropy".

Dnešní počáteční růst navazuje na páteční zvýšení cen ropy o více než tři procenta. Mohla za to zpráva, že američtí vojáci v noci na pátek u letiště v Bagdádu zabili velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního, kterého Washington spojuje mimo jiné s plánováním teroristických útoků proti Spojeným státům. Noční útok, který nařídil prezident Donald Trump, způsobil eskalaci napětí mezi Íránem a USA, a vyvolal na trzích zájem o bezpečnější investice.

Konflikt na Blízkém východě by také mohl ohrozit dodávky ropy. Region se na celosvětové produkci ropy podílí téměř polovinou a zhruba pětina celosvětových dodávek prochází Hormuzským průlivem.

V neděli Trump pohrozil zavedením sankcí vůči Iráku pokud se budou muset američtí vojáci stáhnout ze země. Irák je druhým největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Bagdád předtím vyzval Američany a další zahraniční vojáky, aby zemi opustili. Trump rovněž prohlásil, že USA se pomstí Íránu, pokud Teherán přijde s odvetnými útoky po zabití Solejmáního.

Těžba OPEC v prosinci meziměsíčně poklesla. Nigérie a Irák se více blížily stanovenému snížení a těžbu omezila také Saúdská Arábie. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters, které vycházejí z údajů o přepravě a z informací od zdrojů z odvětví. Čtrnáct členů organizace v prosinci v průměru těžilo 29,5 milionu barelů denně, což je o 50.000 barelů denně méně než v listopadu.

Páteční zpráva amerického úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že zásoby ropy se v uplynulém týdnu snížily nejvíce od června, protože vývoz poprvé překonal čtyři miliony barelů denně.

Špatné počasí v neděli zavřelo všechny čtyři ropné vývozní terminály na východu Libye. Zavřené zůstanou nejméně tři dny, uvedla agentura Reuters.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa Kásem Solejmání zdražování Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 29 minutami

před 39 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy