Letní shakespearovské slavnosti zahájí Hamlet s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli

Praha – Přesně za tři týdny bude zahájen letošní ročník oblíbeného divadelního festivalu Letní shakespearovské slavnosti. Novinkovou inscenací bude letos Hamlet v režii Michala Vajdičky a s Jaroslavem Pleslem v titulní roli.

Přesně za tři týdny budou zahájeny letošní Letní shakespearovské slavnosti, které proběhnou opět na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Součástí programu je celkem 162 představení.

Letošní novinkou je změna místa tradičního dějiště festivalu v Praze. Kvůli plánované rekonstrukci Nejvyššího purkrabství budou představení odehrána v Královské zahradě Pražského hradu v prostoru před Míčovnou. Letní scéna Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí naopak zůstává.

Premiérou letošního ročníku je inscenace Hamlet v režii Michala Vajdičky. „Hamlet je inteligentní empatický člověk, který v porovnání s jinými Shakespearovými postavami neřeší věci s horkou hlavou. Za všechna svá rozhodnutí a skutky nese plnou zodpovědnost. Hamlet hledá pravdu, život ve lži a nevědomosti ho sžírá. Sice za sebou nechává i oběti, ale stojí mu to za to. To mi je na něm velmi sympatické,“ říká Vajdička v tiskové zprávě.

Slavná tragédie bude uvedena v moderním překladu Martina Hilského. „Hamlet je de facto první anglická detektivka, protože je třeba vypátrat vraha krále Hamleta a podat o tom důkazy. Ačkoli od začátku je divákovi a Hamletovi řečeno, kdo je vrahem jeho otce. I v tom je ta detektivka vlastně velmi moderní,“ dodává překladatel a odborník na slavného dramatika.

„Úpravou textu jsem se snažil udělat z Hamleta inscenaci nezatíženou vnějšími efekty. Doufám, že navzdory komornosti dramatu se hercům podaří zaplnit celý prostor Pražského hradu, a intenzivně se tak rozezní všechna témata inscenace,“ vysvětluje Vajdička.

Titulní roli ztvární v nové inscenaci Jaroslav Plesl. V dalších rolích uvidíme Hynka Čermáka, Lenku Vlasákovou, Ladislava Hampla, Veroniku Khek Kubařovou v alternaci s Veronikou Mackovou, Pavla Šimčíka, Petra Vrška a Vladimíra Polívku.

„Jaroslav Plesl je jemný a empatický, velmi inteligentní člověk, ve kterém se dovede rozhořet plamen vášně. Má smysl pro spravedlnost a stejně jako mě se ho dotýká křivda. Velmi zručně zachází s textem, ale také s dramatickou situací a stejně jako Hamlet má i on více tváří,“ komentuje režisér volbu hlavního představitele.

„V případě Letních shakespearovských slavností je to náročné, neboť hledáte herce, kteří si budou rozumět nejen na jevišti, ale i v zákulisí, vzhledem k tomu, že budeme trávit celé léto spolu. Na druhé straně musíte garantovat kvalitu, jakou divák Letních shakespearovských slavností očekává. Protože jsem byl poslední léta zavřený v Dejvickém divadle, volba padla jednoznačně na herce z Dejvického divadla, ať už z interního, nebo externího prostředí. Myslím, že se mi povedlo dát dohromady až nečekaně výjimečnou sestavu herců,“ pokračuje Vajdička.

Kromě novinkové inscenace se o programu slavností vrací i loňská komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete v režii Jany Kališové a s Marií Doležalovou, Václavem Koptou, Milanem Šteindlerem a Nelou Boudovou v obsazení. Organizátoři také obnovili ostravskou inscenaci Komedie omylů a diváci se mohu vydat i na další oblíbené tituly včetně Romea a Julie, Mnoho povyku pro nic, Snu noci svatojánské a Veselých paniček windsorských v režii Jiřího Menzela se Simonou Stašovou a Bolkem Polívkou v hlavních rolích.

Již podruhé se představí bratislavská inscenace Othello a vrací se také projekt Pocta Shakespearovi, původně uspořádaný u příležitosti Shakespearova výročí, s Janem Třískou v hlavní roli.

Další informace a vstupenky naleznete na www.shakespeare.cz a v síti Ticketportal.

Související

Více souvisejících

Letní shakespearovské slavnosti William Shakespeare Jaroslav Plesl (herec) Pražský Hrad Hynek Čermák (herec) Lenka Vlasáková Veronika Kubařová Pavel Šimčík Vladimír Polívka Marie Doležalová Nela Boudová (herečka) Jiří Menzel Simona Stašová Boleslav Polívka Jan Tříska (herec) kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

včera

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy