Festival outdoorových filmů vyhrál Tieň jaguara, soutěžil rekordní počet snímků

Hlavní cenu 17. ročníku mezinárodního festivalu outdoorových filmů dnes získal slovenský horský a horolezecký snímek Tieň jaguara. Slovenský režisér Pavol Barabáš se při jeho natáčení vydal proti proudu amazonských řek. Se svými spolupracovníky překonal venezuelské pohoří Sierra Maigualida, které kromě indiánů nikdo nepřešel.

Do letošního ročníku festivalu se přihlásilo rekordních 1486 filmů ze 102 zemí. Do soutěže jich bylo vybráno 83.

Festival od 4. října nabídl netradiční filmy nejen se sportovní, ale i sociální a ekologickou tematikou na 60 místech a městech Česka a Slovenska. Na závěrečném večeru v Městské knihovně v Praze pořadatelé rozdali celkem 16 cen.

"Byl to hodně pestrý ročník a těžké rozhodování. Porota na tomto festivalu nesedí pohromadě, snímky sledujeme na různých místech a pak o filmech diskutujeme," uvedl předseda poroty António P. Nobre.

Cenu TV Noe za osobní statečnost a mimořádný sportovní výkon obdržel jednonohý německý horolezec Tom Belz, hrdina snímku režiséra Claudia von Planta Mbuzi Dume - Silný kozel. Cenou Kilpi za mimořádný celoživotní sportovní výkon byl oceněn snímek Osm vrcholů režiséra Alana Smitha, který nabídl příběh Billa Burkeho, příběh nejstaršího Američana, který pokořil nejvyšší hory planety.

V kategorii dobrodružných a extrémních sportovních filmů vyhrál snímek 8000+ režisérů Antoineho Girada a Christiana Schmidta zachycující třítýdenní túru s paraglidem do pohoří Korákóram v Pákistánu. V kategorii horolezeckých a horských filmů zvítězil extrémní sportovní snímek Jejich příběh makedonského režiséra Igora Hristova vyprávějící o velké vášni tří atletek z Balkánu pro horolezectví. V kategorii dobrodružných vodních sportovních filmů uspěl snímek Ohromná cesta, ve kterém německý režisér Maximilian Stolarow popisuje cestu na SUP boardu podél pobřeží Grónska a ukazuje místní změny způsobené globálním oteplováním.

Za nejlepší cestopisný film organizátoři prohlásili dvoudílné Strážce přírody českého režiséra Michala Gálika. Dokument popisuje činnost ekologických detektivů, kteří se vydávají po stopách pašeráků a pytláků.

Hlavní cenu loňského 16. ročníku získal francouzský sportovní snímek Sejít z cesty (Off Path) režisérky Julie Jouveové. Hrdinkou šestadvacetiminutového dokumentu je mladá matka, která se účastní ultramaratonu Šílená diagonála na ostrově Reunion.

Mezinárodní festival outdoorových filmů letos získal prestižní ocenění značku EFFE (Europe for Festivals/Festivals for Europe) a patří mezi významné evropské festivaly.

Související

Ilustrační foto

Outdoorový festival ocenil nejlepší filmy

Praha - V Praze dnes skonšil 14. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. Velkou cenu získal Tomáš Galásek za režii celovečerního dokumentu The Elements. Současně dostal i cenu diváků.

Více souvisejících

Mezinárodní festival outdoorových filmů filmy Praha kultura

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy