Adamczyková se ve Švýcarsku dočkala své prvního pódia v SP po pauze zapříčiněné zraněním

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková si ve čtvrtek dokázala dojet pro první medaili v rámci Světového poháru, přičemž se tak stalo poprvé od návratu po jejím zranění z prosince 2021. Ve švýcarském Veysonnaz totiž skončila na druhém místě poté, co ve finále nestačila na Britku Charlotte Bankesovou. Česká reprezentantka na ni ztratila šest setin. Pro vítěznou Britku to pak byl již pátý závod Světového poháru v řadě, který ovládla. 

Celý závod začala Adamczyková taktéž druhým místem, avšak v kvalifikaci. V té nestačila opět pouze na Bankesovou, přičemž ta ovládla celý závod už jen tím, že podobně suverénně si počínala jak ve čtvrtfinále, tak v semifinále a nakonec i ve finále. 

Zatímco v kvalifikaci se nejprve postupně dostávala do čela startovního pole, v semifinále pro změnu trať zvládla stylem start-cíl, když si v závěru dokázala poradit i s nástupem Josie Baffové z Austrálie, stříbrné medailistky z posledního světového šampionátu. Samotné finále pak bylo naprosto vyrovnané, kdy všechny jeho čtyři účastnice se praly o vedoucí pozici. "Měly jsme tam docela i silný kontakt prkny s Josie a Charlotte, protože jsme tam najížděly všechny do té první klopky. Úplně se mi tam roztančilo prkno, jak do mě ťukly, a mám zářez i na vázání, takže jsem vlastně ráda, že jsem to ustála," komentovala průběh finálové jízdy po závodě Adamczyková. 

Průběžně v něm místy vedla i ona, nakonec nestačila na Bankesovou. "Nesrovnala jsem se tak dobře jako v předešlých jízdách na ty poslední boule, tam jsem ji ještě mohla předupat," vysvětlovala ze svého pohledu, proč to ve finále nakonec nevyšlo. 

Přitom ji však na vítězství mnoho nechybělo. I tak ale může být spokojená s tímto výsledkem, který je pro ni nejlepším ve Světovém poháru od listopadu 2021. „Byl to jen kousíček na první místo. Ve čtvrtfinále jsem měla nejhorší start z toho dne, ale poučila jsem se z toho v dalších jízdách. Jsem nadšená, je super, že mám pódium i ze svěťáku. Je to hezky zkompletované, posunula jsem se na čtvrté místo v celkovém pořadí, to třetí není daleko. Celkové umístění ve svěťáku tenhle rok vůbec nebyl cíl a nakonec to není tak špatné," zakončila Adamczyková. 

Vítězka závodu Světového poháru ve Veysonnaz Bankesová se tímto triumfem přiblížila k zisku velkého křišťálového glóbu, jelikož v celkovém pořadí vede před druhou Francouzkou Chloé Trespeuchovou, jež ve čtvrtečním finále pro změnu skončila čtvrtá za třetí Baffovou.  

Připomeňme, že do konce sezóny pak zbývají dva závody Světového poháru v kanadském Mt. St. Anne. 

Výsledky SP ve snowboardcrossu ve Veysonnaz (16.3.2023): 

Muži:  
1. Nörl (Něm.), 2. Romero (Šp.), 3. Sommariva (It.), 4. Grondin (Kan.), ...23. Houser vyřazen v osmifinále, 45. Kubičík, 50. Choura oba vyřazeni v kvalifikaci 

Průběžné pořadí SP (po 7 z 9 závodů): 1. Nörl 374, 2. Visintin (It.) 335, 3. Eguibar (Šp.) 326, ...40. Houser 20, 51. Choura 8, 54. Kubičík 4 

Ženy:  
1. Bankesová (Brit.), 2. Adamczyková , 3. Baffová (Austr.), 4. Trespeuchová (Fr.), ...22. Hopjáková vyřazena v kvalifikaci 

Průběžné pořadí SP (po 7 z 9 závodů): 1. Bankesová 578, 2. Trespeuchová 510, 3. Baffová 353, 4. Adamczyková 312, ...24. Hopjáková 92 

Související

Eva Samková

Je rozhodnuto. Eva Samková se Zimních olympijských her v Pekingu nezúčastní

Prakticky od poloviny prosince, kdy se česká snowboardcrossařka Eva Samková zranila tak nešťastně, že si zlomila oba kotníky, visel nad touto českou sportovkyní jeden veliký otazník. A to takový, zda se zúčastní blížících se Zimních olympijských her v Pekingu. Držitelka zlaté medaile ze Soči 2014 a bronzové z Pchjongčchangu 2018 sice dávala na přelomu kalendářního roku fanouškům naději, že se stihne do sportovního svátku dát dohromady, poté, co se ale nakazila covidem, musela se odložit její kontrola v Rakousku. Nyní sama závodnice ve svém prohlášení pro média potvdila, že se letošních Her nakonec nezúčastní a do této sezóny už nezasáhne.

Více souvisejících

Eva Samková snowboardcross Snowboarding

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy