Přívětivý los. Slavia se střetne v osmifinále Konferenční ligy s rakouským Lincem

Po čtvrtečním postupu přes Fenerbahce Istanbul do osmifinále Evropské konferenční ligy UEFA se fotbalisté pražské Slavie v pátek dozvěděli svého dalšího soupeře v jarní vyřazovací fázi této evropské klubové soutěže. Los ve švýcarském Nyonu nakonec rozhodl, že svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského v osmifinále narazí na rakouský Linec. Jedná se o přívětivý los nejen z pohledu papírově snazšího soupeře, ale i z pohledu toho, že nebude cestovat nikam daleko. Linec je jen pár kilometrů od českých hranic.

Po čtvrtečním zápase vyslovil kouč Trpišovský přání, aby byl osmifinálový soupeř Slavie atraktivní a nejradši by byl, kdyby tak mohli slávisté hrát proti AS Řím trénovaný José Mourinhem. Toto přání nakonec v pátek nebylo vyslyšeno, los Slavii přisoudil možná papírově nejslabšího možného soupeře z celého osudí, rakouský Linec. Pokud by přes něj Pražané dokázali postoupit, mohla by se dostat v žebříčku koeficientů UEFA, nezbytného pro počet nasazených klubů z jednotvliých zemí do evropských pohárů, na umístění do 15. místa, které zajišťuje pět účastnickcých míst v pohárech.

Na LASK Linz má nejčerstvější vzpomínky dánský záložník Mads Emil Madsen, který do Slavie právě odtamtud před touto sezónou přestoupil. „Hrají velmi kvalitní fotbal, říká se tomu „gegenpressing“. Když ztratíte míč, každý se za ním žene a napadá vysoko. Je to velmi fyzický tým, hrají na spoustu soubojů a na dlouhé balony,“ nechal se slyšet pro klubový web Slavie Madsen.

Pro web Slavie se k losu vyjádřil i kouč Trpišovský. "Z těch týmů, které tam byly, jsme si přáli AS Řím. Ale zase, pokud to nevyšlo, LASK byla druhá varianta. Je to soupeř, o kterém i díky Emilovi dost víme. Je to blízko, dojezdová vzdálenost, takže jsme spokojeni."

Připomeňme, že Linec se do nejvyšší rakouské soutěže vrátil v roce 2017 a již v sezóně 2018/19 rakouskou ligu obsadil konečné druhé místo za rakouským hegemonem Salcburkem. V posledních dvou sezónách se pak umístil na čtvrté pozici. Nyní okupuje až osmou pozici z celkových dvanácti účastníků.

Protože je domácí stadion Lince momentálně v přestavbě, hraje pohárové zápasy mimo Linec, konkrétně v Klagenfurtu. Co se týče jeho působení ve skupině Evropské konfenrenční ligy na podzim, tak tehdy svou skupinu ovládli před Maccabi Tel Aviv, Helsinkami a Alaškertem.

Los osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy (první utkání 10. března, odvety 17. března):

Slavia Praha - LASK Linec, Marseille - Basilej, Leicester - Rennes, PAOK Soluň - Gent, Arnhem - AS Řím, PSV Eidhoven - FC Kodaň, Bodö/Glimt - Alkmaar, Partizan Bělehrad - Feyenoord Rotterdam

V Evropské lize se Souček utká se Sevillou, Schickův Leverkusen zase s Bergamem

Kromě Evropské konferenční ligy se v Nyonu v pátek také losovalo osmifinále Evropské ligy. I tam má český fotbal své zástupce, ovšem jen v jednotlivcích. V dresu West Hamu hrají jak známo, Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král a ti by semohli v osmifinále představit proti Seville. Ta na rozdíl od anglického klubu hrála už úvodní jarní kolo play-off Evropské ligy a to proti Dinamu Záhřeb (doma Sevilla vyhrála 3:1, venku pak prohrála 0:1).

Další český zástupce se nachází v klubu německého Leverkusenu. Ten se pro změnu utká s Atalantou Bergamo, které se do osmifinále dostalo přes Olympiakos Pireus. Tým gólmana Tomáše Vaclíka porazil v obou zápasech 2:1 doma a 3:0 venku.

Jak známo, českého reprezentanta a kanonýra Patrika Schicka trápí v těchto dnech natržený lýtkový sval a tak bude chybět minimálně tři týdny. V osmifinále se nejspíše neukáže, v ohrožení je pak i jeho účast v březnové baráži o fotbalové MS.

Není pak bez zajímavosti, že v soutěži figuruje i FC Barcelona. Ta se dostala do osmifinále přes Neapol i přes jisté trápení v prvním zápase. Jejím dalším soupeřem bude Galatasaray Istanbul.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy (první zápasy 9. a 10. března, odvety 17. března):

Glasgow Rangers - Crvena zvezda Bělehrad, Braga - Monako, FC Porto - Lyon, Bergamo - Leverkusen (Schick), FC Sevilla - West Ham (Coufal, Král, Souček), FC Barcelona - Galatasaray Istanbul, Lipsko - Spartak Moskva, Betis Sevilla - Eintracht Frankfurt

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy