Češi na MS hokejistů do 20 let skončili. S Kanadou prohráli 0:3

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále juniorského mistrovství světa v Edmontonu s Kanadou 0:3 a turnaj pro ně končí. Obhájci zlatých medailí si rozhodující dvoubrankový náskok vypracovali již v první třetině, třetí gól přidali při české power play v závěru zápasu.

Svěřenci trenéra Karla Mlejnka nedokázali překonat brankáře Devona Leviho a pokračuje tak čekání na českou medaili na vrcholné akci hráčů do 20 let. Naposledy národní tým uspěl v roce 2005, kdy získal v Grand Forks bronz.

"Utkání ovlivnila první třetina, kdy jsme brzy inkasovali dvě branky. Proti konsolidované obraně soupeře jsme se poté nedokázali prosadit. Na druhou stranu naše mužstvo předvedlo velkou psychickou odolnost a do konce utkání jsme mohli doufat ve vyrovnání nebo nějaký případný zvrat," řekl Mlejnek po zápase.

Vysoce favorizovaní Kanaďané prověřili Malíka v české brance již po 15 sekundách hry, Cozens však ještě skóre neotevřel. Stejný hráč měl šanci i ve 3. minutě. Češi následně opticky vyrovnali hru a připravenost gólmana Leviho vyzkoušel Kubíček.

V 9. minutě již domácí vedli, když se do brejku dostal Cozens a svou třetí příležitost v utkání proměnil v gól. Kanaďané poté nevyužili první přesilovou hru, čtyři sekundy po návratu Rašky na led ale Malíka prostřelil obránce Byram.

Český tým byl pak střelecky aktivnější než soupeř, výrazné šance si však vypracovat nedokázal. "Snažili jsme se hrát jednoduše, měli jsme nějaké šance, ale nedali jsme branky. A když nedáme gól, nemůžeme vyhrát," litoval po utkání obránce Radek Kučeřík.

Ve druhé třetině měl více práce Malík, i díky tomu, že Byram trefil ve 30. minutě jen tyč, ale potřetí neinkasoval. Leviho na druhé straně výrazněji prověřil jen Lang, snížit se mu však nepodařilo. Teplého brejk a rodící se přečíslení zastavil rychle se vracející Krebs.

Kouč Mlejnek se pokusil oživit hru změnami ve složení útočných formací, ke gólovým šancím to však nevedlo. Na turnaji neporažení Kanaďané bez výraznějších problémů drželi dvoubrankové vedení a mířili za postupem do bojů o medaile.

Již v 55. minutě se Češi rozhodli odvolat Malíka a pokusili se zápas zdramatizovat při power play. Vytvořili si tlak, ale Leviho, který si nakonec připsal 29 zákroků, nepřekonali. Naopak sami potřetí inkasovali. "Byl to připravený plán, že pokud to půjde, tak do toho vlétneme, co nejdříve," řekl Mlejnek. "Věřili jsme, že se prosadíme," uvedl útočník Jan Myšák.

Kanada - Česká republika 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Cozens (McMichael), 12. Byram (Krebs, Cozens), 58. McMichael (Guhle, Krebs). Rozhodčí: Lawrence, Stewart - Chaput, Mahoney (všichni Kan.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Bez diváků.

Kanada: Levi - Drysdale, Byram, Schneider, Harley, Barron, Guhle, Korczak - Cozens, McMichael, Holloway - Krebs, Zary, Perfetti - Pelletier, Byfield, Quinn - Tomasino, Suzuki, Mercer. Trenér: André Tourigny.

ČR: Malík - Krutil, Kučeřík, Haš, Svozil, Jiříček, Kubíček - M. Lang, Myšák, Teplý - P. Novák, D. Vitouch, A. Raška - M. Beránek, F. Přikryl, Mužík - Rychlovský, A. Najman, Koffer. Trenér: Karel Mlejnek.

Související

David Jiricek #5 of Team Czech Republic celebrates his game tying goal late in the third period with teammates on the bench against Team Sweden in the semifinal round of the 2023 IIHF World Junior Championship at Scotiabank Centre on January 4, 2023 in Halifax, Nova Scotia, Canada.

Hokej MS 20: Česko otočilo semifinále se Švédy, bude hrát o zlato

Jakkoli už to vypadalo se svěřenci kouče Radima Rulíka bledě, tenhle tým českým fanouškům ukazuje, že se rozhodně nevzdává a bojuje do posledních minut. Právě závěry třetí třetiny i následného prodloužení rozhodly o tom, že čeští mladíci budou hrát v noci ze čtvrtka na pátek ve finále o první zlato od roku 2001. O vyrovnání se postaral obránce David Jiříček a o vítěznou branku pak 50 vteřin před koncem prodloužení Jiří Kulich.
Hokej, ilustrační foto

Rusové stále trvají na opilých Češích. Ti ale mají zastání u Finů a Slováků

Skandál kolem zpožděného odletu juniorských hokejistů z Kanady, kdy musela být z paluby vykázana personálem jak ruská, tak i česká výprava, neutichá. Alespoň v Rusku, kde stále trvají na své verzi o tom, že opilými pasažéry v letadle byli Češi a ne oni, jak o tom hovořily první zprávy a také svědci z českého týmu. Podle něho to totiž byli Rusové, kteří se tehdy posilnili alkoholem a nedodržovali nošení respirátorů a roušek. Personál aerolinek je pak zaměnil kvůli podobným mikinám s Čechy a oba výběry tak musely z letadla.

Více souvisejících

Hokej MS20 Hokej MS CZE Tým Hokej MS CAN Tým

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy