LOH 2024: Miculyčová jako tajný český trumf nakonec k medaili nedošla. Ve freestyle BMX skončila šestá

Teprve osmnáctiletá cyklistka Iveta Miculyčová byla jedním z černých koňů české olympijské výpravy a věřilo se, že právě ona by mohla být jednou z těch sportovců, kteří by mohli z Paříže pro Českou republiku dovézt nečekaný cenný kov. Ve své disciplíně Freestyle BMX  sice po své první jízdě skončila na průběžném třetím místě, aby v polovině finále figurovala na páté příčce, ale úvod její druhé jízdy nevyšel natolik, že na zisk cenného kovu už to nebylo a nakonec tak šestým místem vyrovnala dosavadní nejlepší umístění českých sportovců na těchto Hrách v Paříži. 

Že se právě o Miculyčové mluvilo jako o možné adeptce na medaili, tak k těmto prognózám opravňovala ta skutečnost, že se jedná o dvojnásobnou evropskou šampionku.  Česká reprezentantka postoupila do finále z pátého místa v kvalifikaci a právě na pátém místě pak skončila ve finále po první jízdě. Ta proběhla bez větších potíží a dospěla tak výsledné známce 82,30. 

Následovala v rámci finále druhá jízda, ta však už byla z pohledu Miculyčové výrazně nepovedená, jelikož při prvním triku v této jízdě ji nešťastně sklouzla noha z pedálu a dotkla se tak země. V tu chvíli už tak tedy bylo jasné, že Češka na medaili už nedosáhne a na české olympioničce byly vidět lesklé oči jako důkaz jejího zklamání. "Smekla se mi noha z pedálu a dodupla jsem na zem. Věděla jsem, že i kdybych pokračovala dál, tak bych přišla o další tři triky, co měly následovat, protože jsem ztratila veškerou rychlost. Byla to opravdu hloupá chyba a nebyla to ani chyba moje, prostě se mi smekla noha," komentovala inkriminovaný okamžik v mixzóně Miculyčová. 

Hřát ji může snad to, že dokázala porazit obrovskou americkou favoritku Hannah Robertsovou. Tuto držitelku hned pěti zlatých medailí z mistrovství světa. Během své první jízdy tato jediná olympijská medailistka z Tokia, které se nyní podařilo postoupit do finále, upadla, přidala další zaváhání ve druhé jízdě a klesla tak až na překvapivé osmé místo. 

Závod tak nakonec ovládla Ten Ja-wen z Číny, která si triumf zajistila už hned svoji první jízdou ohodnocenou známkou 92,50. Druhá jízda už byla jen formalitou, na níž dokázala nasbírat o desetinu bodu navíc. Stříbro putuje do Ameriky zásluhou Benegasové, jež si tak vylepšila čtvrté místo po první jízdě, když druhou jízdu zvládla za známku 90,70. Po prvním kole druhá Australanka Diehmová nakonec skončila až čtvrtá. 

Letní olympijské hry v Paříži 2024: 

Freestyle BMX (31.7.2024): 

Ženy: 1. Teng Ja-wen (Čína) 92,60, 2. Benegasová (USA) 90,70, 3. Diehmová (Austr.) 88,80, 4. Villegasová (Kol.) 88,00, 5. Pérezová (Chile) 84,55, 6. Miculyčová (ČR) 82,30 

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Iveta Miculyčová

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 22 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy