Nádherný zápas s krutým koncem. Sparta v boji o Ligu mistrů padla s Kodaní až na penalty

Jak známo, fotbalová Sparta čeká na účast v prestižní Lize mistrů již od podzimu roku 2005 a minimálně další rok čekat bude. Přestože k účasti přinejmenším ve 4. předkole byla nejblíže za poslední léta. Navzdory hrůznému začátku totiž Pražané během prodloužení hned dvakrát vedli, duel přesto došel až do penalt. V nich na úvod zkrachoval při svém pokusu sparťanský kapitán Ladislav Krejčí, jindy spolehlivý exekutor tentokrát míč napálil do břevna, a když se pak netrefil ani Asger Sörensen, Spartě se definitivně cesta za vysněným cílem uzavřela. Fanoušci na zaplněné Letné však vyprovodili své miláčky za jejich bojovnost a skutečnost, že se nevzdávali, potleskem. 

Pouze s jednou změnou oproti úvodnímu zápasu v Kodani nastoupila družina kouče Briana Priskeho do letenské odvety a ta spočívala v nasazení Tomáše Wiesnera na kraji zálohy místo Jana Mejdra. A právě přes Wiesnera se už po patnácti vteřinách dokázali hosté dostat do zakončení zpoza vápna, o které se postaral Larsson, jehož střelu si bránící Panák nešťastně srazil do vlastní branky, 0:1 pro Kodaň. 

Cíl Sparty neinkasovat a hrát podobný fotbal jako před týdnem v dánské metropoli rázem přišel vniveč a leckterý sparťanský fanoušek se tehdy obával další předkolové blamáže. Postupem času se ale Pražané z této ledové sprchy oklepali a dostávali se postupně do příležitostí. Neuspěl však, stejně jako v Kodani, ani Haraslín po Krejčího nabídce, ale ani Birmančevič, jenž se snažil změnit skóre na začátku druhé půle. 

Když běžela 56. minuta, letenský stadion konečně zajásal. To se po Birmančevičově centru od rohového praporku zavěsil do vzduchu kapitán Krejčí a hlavou zamířil k tyči do branky, kterou hájil opět skvěle chytající gólman Grabara, jenž sparťanům mnohokrát nedával spát. Jenže tato trefa nakonec nebyla uznána kvůli předešlému Krejčího držení dresu soupeře, na který upozornil videosystém VAR. Pro sparťany další ledová sprcha. 

V následujících minutách se z tohoto dalšího šoku v zápase Sparta jen těžko dostávala a tak vyslal Priske na hrací plochu jednu z letních posil Olatunjiho, aby nadělal hostující defenzivě pořádnou neplechu. V 76. minutě mohl důvěru trenéra splatit nejlépe, jak by mohl, kdyby ale po sebrání balonu z kopačky Boilesena a následném brejku vyřešil celou situaci v klidu a kdyby se mu tak před gólmanem Grabarou nestřetly myšlenky. 

Naštěstí ale čtyři minuty na to se sparťanům podařilo vstřelit konečně regulérní branku. Stalo se tak po nebojácném průniku silného Birmančeviče po levé straně a jakkoli byl otravován ze strany bránícího soupeře, nakonec se mu se štěstím podařilo doslova protlačit míč za brankovou čáru, 1:1. Pro další letní posilu Sparty se tak jednalo teprve o druhou trefu v novém působišti. Byla to však trefa, která zaplněnou Letnou zase pobláznila a po které Spartu hnala za obratem. Jenže do konce základní hrací doby nechal Krejčí po hlavičce z rohu opět vyniknout čaroděje Grabaru. 

Duel tak došel do prodloužení, které sice z pochopitelných důvodů nejprve začalo opatrně, ale v závěru jeho první části se Pražané dostali poprvé do vedení, když se parádně trefil z volného přímého kopu střídající Laci a potvrdil tak po duelu s Jabloncem, že je ve výtečné fazóně, 2:1 pro Spartu. Jenže pro Spartu to zkrátka neměla být procházka růžovou zahradou a o dvě minuty později tak přišlo vyrovnání, když po přímém kopu úspěšně hlavičkoval nikým nehlídaný a nabíhající Claesson, 2:2. 

Druhá patnáctiminutovka ale začala opět nadějně pro sparťanský ansámbl. A ani trochu nevadilo, že byl zase obměněný oproti předešlým minutám. Právě střídající hráči Pešek a Minčev se postarali o to, aby se míč odrazil od tyče nakonec tak příhodně k dobíhajícímu Olatunjimu, že skóroval na 3:2. Pro něj, stejně jako před tím pro Albánce Laciho, se jednalo o první soutěžní gól v jeho novém angažmá. 

Jenže ten, kdo řídil osud zápasu na Letné, jakoby ho snad psal Shakespearovským perem. Zadělal totiž na další drama, když o čtyři minuty tu byl opět zakončující Claesson, jenž tak zužitkoval centr Christana Sörensena, 3:3. 

Vše, co se dosud na Letné událo, mělo punc legendárnosti, ovšem přišel rozhodující penaltový rozstřel a protože v něm v jeho úvodu neproměnil svůj kop kapitán Krejčí, jenž zamířil nečekaně do břevna, a poté, co byl pak vychytán i Asger Sörensen a kodaňští proměnili všechny penalty, k potvrzení legendárnosti chyběl právě pouze postup Sparty do vysněného 4. předkola Ligy mistrů. Takhle zažili fanoušci, kteří i tak za nezpochybnitelnou bojovnost sparťany vytleskali, další a možná a asi nejtěžší noční můru ze všech. 

"Je jasné, že jsme smutní z výsledku. Ale musíme být pyšní na to, jak jsme zápas odehráli. Proti skvělému soupeři s obrovským rozpočtem jsme byli lepším týmem, vytvořili si více šancí. Byl to velký zápas a byli jsme velmi blízko k postupu," nechal se po zápase slyšet sparťanský lodivod Priske. To jeho protějšek Jacob Neestrup byl daleko spokojenější. "O tom, který tým postoupil dál, rozhodovaly opravdu malé detaily. Dvakrát jsme prohrávali v prodloužení a hlavní důvod, proč jsme nakonec postoupili, vidím v tom, že jsme pokaždé dokázali zareagovat a vyrovnat," uvedl hostující stratég. 

Konečný výsledek odvety 3. předkola Ligy mistrů UEFA (15.8.2023): 

Sparta Praha – FC Kodaň 3:3 po prodl. (1:1, 0:1), na pen. 2:4 
Branky: 80. Birmančevič, 105. Laci, 107. Olatunji – 105.+3 a 112. Claesson, 1. Larsson. Penalty proměnili: Laci, Kairinen – Diks, Claesson, Boilesen, Bardghji. Neproměnili: Krejčí, A. Sörensen (oba Sparta). Rozhodčí: Gözübüyük – Zeinstra, Balder – Higler (video, všichni Niz.). ŽK: Wiesner, Birmančevič, A. Sörensen, Friis (asistent trenéra) – Falk, Elyounoussi, Achúri. ČK: 88. Friis. Diváci: 18 019.  

První zápas: 0:0, postoupila Kodaň 

Sparta: Vindahl – A. Sörensen, Panák (46. Vitík), Krejčí – Wiesner (77. Mejdr), Kairinen, Sadílek (89. Laci), Zelený – Birmančevič (94. Pešek), Haraslín (72. Olatunji) – Kuchta (94. Minčev). Trenér: Priske 

Kodaň: Grabara – Jelert, Vavro (55. Boilesen), Diks, C. Sörensen – Elyounoussi (108. Bardghji), Goncalves (85. Clem), Falk (108. Óskarsson), Lerager, Achúri – Larsson (74. Claesson). Trenér: Neestrup 

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy