Sparta bude startovat ve 3. předkole Ligy mistrů. Bohemians doufají v předkolo v Ďolíčku

O víkendu se odehrály zápasy posledního kola nadstavby tuzemské fotbalové Fortuna ligy, před kterými bylo jasné, že ligový titul oslaví fotbalová Sparta, další příčky za ní zaručující evropské poháry obsadí Slavia, Plzeň a senzačně i Bohemians 1905. Po víkendové výhře Interu Milán nad Atalantou v italské Serii A je navíc jasné i to, že si Sparta rozhodně na podzim evropské poháry zahraje, minimálně skupinu Evropské konferenční ligy. 

Přesto ale boj o Evropu začne ve 3. předkole Ligy mistrů, do jejíž hlavní fáze se hodlá probojovat poprvé od roku 2005. A už se jí také rýsují možní soupeři. Stejně tak i „Klokanům“ z Ďolíčku, pro něž to bude první účast na evropské scéně po dlouhých 36 letech a pro tamní šéfy je teď tou nejdůležitější otázkou, zda alespoň úvodní předkolo neodehrají na legendárním stadionu ve Vršovicích. 

Protože si letošní finalisté Ligy mistrů Inter Milán a Manchester City zaručili účast v příští sezóně této milionářské soutěže i skrze umístění ve své národní soutěži, otevřela se tak sparťanům kvalifikace do 3. předkola Ligy mistrů a tudíž jistota základní fáze evropských pohárů pro nadcházející podzim. Pražané věří, že se jim však tentokrát splní věčný sen, dostat se poprvé od roku 2005, do základní skupiny Ligy mistrů. "Opravdu věřím, že se s tímto mužstvem můžeme do skupiny Ligy mistrů dostat. Tým na to určitě máme. Když vezmu, jak jsme většinu jara dokázali na hřišti dominovat, šance určitě je," nechal se například v tomto ohledu slyšet gólman mistrovské Sparty Matěj Kovář. 

I když je ještě předčasné hovořit o možných soupeřích Sparty pro 3. předkolo Ligy mistrů, protože ne všechny evropské národní ligy jsou u konce, už teď se přeci jenom někteří možní sokové rýsují. Letnou můžou na přelomu července a srpna navštívit třeba Dinamo Záhřeb, FC Kodaň, Galatasaray, Ferencváros, Karabach či Slovan Bratislava. Možným soupeřem pro případné 4. předkolo Ligy mistrů pak je švýcarský Young Boys Bern. 

Dodejme, že případný postup do 4. předkola Ligy mistrů by pro Spartu znamenal jistotu účasti ve skupině Evropské ligy, v případě neúspěchu již po 3. předkole bude hrát 4. předkolo Evropské ligy a kdyby neuspěla ani v něm, šla by Sparta do skupiny Evropské konferenční ligy. Kvůli nízkému koeficientu pak do každého kvalifikačního dvojzápasu půjde jako nenasazená. 
Její pražský rival Slavia se tentokrát pokusí o účast ve skupině Evropské ligy, startovat bude již ve 2. předkole této soutěže. I u ní se začínají rýsovat soupeři a tak to vypadá, že by se mohla Slavia opět utkat s neoblíbeným Panathinaikosem Atény či s klubem Servette Ženeva. Po případném neúspěchu ve 3. předkole Evropské ligy by coby nasazená hrála 4. předkolo Evropské konferenční ligy. 

Plzeň s Bohemians 1905 pak budou začínat ve 2. předkole Evropské konferenční ligy, a zatímco Západočeši budou mezi nasazenými, Pražané naopak mezi nenasazenými. 

Pokud nebude možní hrát v předkole v Ďolíčku, azyl budou mít Bohemians na Spartě 

A to i proto, že zelenobílí „Klokani“ budou hrát na evropské scéně poprvé od roku 1987. S postupem do předkol teď navíc pro Bohemians nastala otázka, kde budou hrát své domácí zápasy v rámci předkol Konferenční ligy. V tomto ohledu totiž čekají na verdikt Evropské fotbalové unie UEFA. "Náš domácí stadion má velkou řadu limitů a omezení. V pátek očekáváme návštěvu z FAČR včetně pana předsedy Petra Fouska, abychom objektivně zhodnotili, zda je vůbec možné v Ďolíčku poháry hrát," nechal se slyšet k tomuto tématu šéf Pražanů Darek Jakubowicz. Ten připomněl, že problematická jsou pro UEFA třeba místa na stání v kotli za bránou. "Uzavření sektoru v takovém případě nechceme mít jako variantu. Jsme připraveni sedadla do kotle vrátit. Musíme ale zhodnotit celkový stav i sportovní a ekonomickou stránku věci," pokračoval ředitel. 

Na přelomu července a srpna by se mohli Bohimans 1905 v případě záporného verdiktu UEFA představit na Spartě. "Hledali jsme stadion v Praze, který by parametry splňoval a byl by blízko a s větší kapacitou. Slavia s námi do jednání vstoupit ani nechtěla, naopak se Spartou jsme domluvení," prozradil Jakubowicz. 

Toho doplnil jeho slávistický protějšek Jaroslav Tvrdík na svém twitterovém účtu, kde podal vysvětlení, proč nepřipadal azyl pro Bohemians v úvahu. "V Edenu jsou koncerty a nový trávník potřebuje přiměřený čas na zakořenění. Hrát na něm v termínu druhého předkola by znamenalo nepřiměřené riziko. Stačí si vzpomenout na loňský rok. Jinak bychom Bohemians také vyhověli," sdělil.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha sk slavia praha Bohemians Praha 1905

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 21 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy