Sparta může po Kodani narazit na Čenstochovou, Slavii by čekal další ukrajinský tým. A co Plzeň?

Pokud se úřadujícímu českému fotbalovému mistrovi pražské Spartě podaří přejít přes 3. předkolo Ligy mistrů, kde je jeho soupeřem FC Kodaň, jeho dalším soupeřem v bitvě o milionářskou soutěž může být Raków Čenstochová (Polsko), nebo Aris Limassol (Kypr). V případě neúspěchu pak sparťané můžou ve 4. předkole Evropské ligy narazit na někoho z řecko-chorvatské dvojice AEK Atény-Dinamo Záhřeb. 

Svého možného soupeře v boji o Evropskou ligu znají po pondělním losu v Nyonu i slávisté, kterým by se mohl v následující fázi kvalifikace postavit další ukrajinský tým. Po Dnipru by se mohlo jednat o Luhansk. Plzeň se po maltské Gziře potká ve 4. předkole Konferenční ligy s někým z dua Kostanaj – Derry City.

Sparťané by poté, co loni vyhráli domácí ligový titul po dlouhých devíti letech, rádi ukončili další dlouhé čekání. A to čekání na účast v hlavní fázi Ligy mistrů, kde Pražané naposledy byli v sezóně 2005/06. Po případném neúspěchu by hráli o Evropskou ligu, a pokud by ani v této soutěži neuspěli, zbyla by na ně základní skupina Konferenční ligy.

Co se týče případných soupeřů, tak třeba Raków Čenstochová zaujme tím, že navzdory své krátké historii v polské nejvyšší fotbalové lize (konkrétně je v ní od sezóny 2019/20) se mu ji podařilo letos na jaře poprvé ovládnout. S Čenstochovou má rok starou zkušenost z českých klubů pražská Slavia, která tehdy postoupila do skupinové fáze.

Dalším možným soupeřem Sparty ve 4. předkole Ligy mistrů je pak kyperský Limassol, jenž však není proti Čenstochové ve 3. předkole této milionářské soutěže favoritem. Poslední zkušenost s kyperským fotbalem má z českých klubů Liberec, který se před třemi lety utkal s APOEL Nikósií a tehdy v rámci 4. předkola Evropské ligy zvítězil 1:0.

Cesta Slavie do Evropské ligy vede přes ukrajinské týmy

Tento týden odstartuje své pohárové působení v tomto ročníku i pražská Slavia, a to duelem ve 3. předkole Evropské ligy s ukrajinským Dniprem. To se v minulé sezóně ukrajinské ligy postaralo o překvapení společně s Luhanskem, když oba tyto týmy skončily na lepším umístění než Dynamo Kyjev. A právě zmiňovaný Luhansk by mohl být soupeřem sešívaných ve 4. předkole Evropské ligy. Pokud by ale Slavia přes Dnipro neprošla, bude moct ještě zabojovat o Konferenční ligu s někým z dvojice Poznaň-Trnava.

I v případě duelu s Luhanskem bude hrát Slavia venkovní zápas svůj na neutrální půdě, stejně jako při zápase s Dniprem, jež má azyl v Košicích.

Plzni po maltském soupeři hrozí cesta do Kazachstánu

Svého soupeře v případě postupu pro další předkolo Konferenční ligy se dozvěděla také Plzeň a vyvázla z toho asi nejlépe, jak mohla, jelikož ji hrozili třeba takoví soupeři, jakými mohli být Besiktas Istanbul nebo APOEL Nikósie. Poté, co postoupí přes maltskou Gziru v rámci 3. předkola, což se všeobecně očekává, utká se s vítězem dvojzápasu Tobol Kostanaj –⁠ Derry City.

Favoritem tohoto dvojzápasu je pak kazachstánský celek Kostanaj, jemuž se před tím překvapivě povedlo vyřadit švýcarskou Basilej. Ani jeden z těchto možných soupeřů se pak s žádným českým klubem ještě na evropské scéně neutkal.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha sk slavia praha FC Viktoria Plzeň

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě

Nadcházející nocí z pátku na sobotu skončí chladná dubnová epizoda. Platí pro ni výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrazem ve vegetačním období, která se týká západu republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy