Město tisíců mrtvých? Pevnost La Rochelle ustála nejkrvavější bitvy historie

V roce 1628 dobylo vojsko francouzského krále Ludvíka XIII. opevněné město La Rochelle, čímž zbavil politického vlivu hugenoty. Útok inicioval slavný kardinál Richelieu. Obléhání trvalo rok – od října roku 1627 do října 1628.

Dnes je přístavní město La Rochelle jedním z nejkrásnějších a nejmalebnějších míst ve Francii. Každý rok ho navštíví tisíce turistů, patří mezi tradiční prázdninové cíle Pařížanů. Dominantu přístavu tvoří čtyři velké věže – pozůstatky opevněni, které bylo zničeno válkami v 16. a 17. století. Historie La Rochelle byla psána krví.

Vraťme se však do druhé poloviny 16. století, kdy se na území Francie dostávalo protestantství. Tehdy se z La Rochelle stalo jedno s center tohoto náboženství ve Francii. Protestanté se města zmocnili násilím a z věže Tour de la Lanterne neváhali shodit katolické kněze. Tak se La Rochelle stalo protestantskou, tedy hugenotskou pevností.

Pevnost La Rochelle byla v dějinách obléhána několikrát, a až do roku 1628 měla pověst nedobytného města. V roce 1573 pevnost neúspěšně dobýval vévoda z Anjou – při této vojenské akci zemřelo dvacet tisíc mužů! La Rochelle však čekaly další ztráty na životech, a to v letech 1627 až 1628. Moc ve Francii měli tehdy v rukou král Ludvík XIII. a kardinál Richelieu. Ti se snažili o centralizaci státu, upevnění královské moci a likvidaci paralelních mocenských center. A tak chtěli zničit také La Rochelle, jakýsi stát ve státě, který jim byl trnem v oku.

Obléhání La Rochelle začalo v říjnu roku 1627. Hugenotům se rozhodla pomoci protestantská Anglie, a tak vypukla skutečná válka. Došlo k vylodění anglických vojsk na ostrově Ré nedaleko La Rochelle. Francouzská královská vojska zatím zabránila pozemnímu přístupu do pevnosti, kdy zbudovala opevnění spojující břehy zátoky. Cílem bylo La Rochelle uzavřít a izolovat, a následně nechat vyhladovět. Zátokou byla také postavena hráz, aby město nemohlo být zásobováno z moře. Hugenoti ve stavění hráze ani nebránili – domnívali se totiž, že hráz přes krutou zimu nevydrží stát. To se však mýlili. Městu začaly pomalu docházet zásoby jídla, Angličané se z ostrova Ré museli stáhnout.

Od února roku 1628 velel obléhání La Rochelle místo francouzského panovníka kardinál Richelieu, protože král Ludvík XIII. musel odjet do Paříže. Kardinál Richelieu se plně soustředil na plánování útoku. Ten byl sice realizován 11. března, ovšem byl neúspěšný. Anglická vojska sice v květnu podnikla snahu o pomoc hugenotům, rovněž však nebyly úspěšné. V srpnu 1628 donutila finanční i politická situace v zahraničí krále Ludvíka XIII. k pokusům o vyjednávání. Starosta a velitel La Rochelle to však odmítl. V říjnu 1628 bylo však již město tak vyhladovělé, že mohlo do případného boje poslat pouhých dvě stě mužů, a tak se muselo vzdát. Původně ve městě žilo téměř třicet tisíc obyvatel, dne 30. října 1628, kdy La Rochelle kapitulovalo, zde bylo pouhých pět tisíc obyvatel!

Po kapitulaci La Rochelle začalo jednání krále, kardinála Richelieu a francouzské vlády o dalším postupu. Městu byla nakonec odebrána privilegia a strženy hradby. Nikdo další však nebyl zabit a hugenoti si mohli ponechat i svůj majetek. La Rochelle bylo obsazeno královskými vojsky, která však přivezla hladovým hugenotům zásoby potravin, také pomáhala pohřbít mrtvé, kterých bylo celkem 22 tisíc! Město bylo zbaveno své politické i ekonomické nezávislosti, stát ve státě zanikl.

Ludvík XIII. a kardinál Richelieu dále postupovali proti hugenotům na jihu Francie, kde byli úspěšní. Výsledkem bylo vydání aléského ediktu v červnu roku 1629, který hugenoty definitivně zbavil politických a vojenských práv.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Ludvík XIII. La Rochelle Richelieu historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy