Podvazkový řád a Řád zlatého rouna? Za komickými názvy se ukrývá prestiž, která dnes nemá obdoby

Podvazkový řád nebo Řád zlatého rouna mají možná tak trochu komické názvy, ovšem jedná se o starobylé a prestižní rytířské řády. Kdy a kde vznikly? Kdo byli jejich slavní členové?

Podvazkový řád

Představíte si pod pojmem Podvazkový řád něco nemravného? Tak to jste na omylu! Podvazkový řád je vůbec nejstarším rytířským řádem v Evropě a zároveň třetím nejprestižnějším vyznamenáním, které lze obdržet ve Velké Británii. Mezi členy tohoto řádu patří sama královna!

Podvazkový řád (v angličtině The Most Noble Order of the Garter) vznikl kolem roku 1348 v Anglii. Jeho zakladatelem byl anglický panovník Eduard III. Členové tohoto rytířského řádu nosí podvazek pod levým kolenem, královna pak pod loktem levé ruky. Rytíři řádu mají svůj podvazek, odznak, šerpu a řádový plášť. Řád sídlí v kapli sv. Jiří na Windsoru.

Podle pověsti založil král Eduard III. tento řád po jistém incidentu se svou milenkou. Jednoho večera měl totiž se svou milenkou, hraběnkou Joan ze Salisbury, navštívit jistou slavnost. Zde pár tančil, když dámě sklouzl na zem podvazek. Všichni se hraběnce vzápětí začali smát. Král však svou milenku nenechal prý zesměšnit, klekl před ní, podvazek ze země vzal, navlékl si ho na svou nohu a řekl: „Hanba tomu, kdo ve zlém to myslí!“. Tak měli v budoucnu šlechtici považovat za čest, když mohli podvazek sami nosit. Jedná se ovšem zřejmě o pouhou legendu. Eduard III. měl řád založit mezi lety 1348 až 1350 u příležitosti bitvy u Kresčaku.

Celkem má Podvazkový řád 26 členů – anglického krále či královnu a 25 rytířů. Řádový svátek připadá na den 23. dubna, kdy má svátek sv. Jiří, který je patronem tohoto řádu a rytířů. Jako prelát působí biskup z Winchesteru, jako kancléř biskup z Oxfordu a jako ceremoniář Garter Principal King of Arms. Mezi členy tohoto prestižního rytířského řádu dnes můžeme nalézt bývalé premiéry, ministry obrany nebo vojenské hodnostáře. V minulosti mezi členy Podvazkového řádu patřil například Zikmund Lucemburský, Rudolf II. nebo Fridrich Falcký. Posledně zmíněný „zimní král“ podvazek údajně ztratil, když po bitvě na Bílé hoře utíkal z Čech.

Řád zlatého rouna

Řád zlatého runa má rovněž dlouhou tradici a prestiž. Rytířský řád vznikl v roce 1430, založil ho burgundský vévoda Filip Dobrý, když si bral za manželku Isabelu Portugalskou. Jako řádový odznak slouží řetěz se zavěšeným zlatým přívěskem beránčí kůže. V minulosti byl řád známý také pod označením Řád belgické vlny nebo Řád ovčího plátna z Bungund.

Když vymřel rod burgundských vévodů, v čele řádu stanul v roce 1477 rod Habsburků. V roce 1700, po smrti posledního španělského Habsburka, krále Karla II., se řád rozdělil na dvě linie – španělskou a rakouskou. Původně měl řád pouze 30 členů a rytíři nesměli zároveň patřit k jinému rytířskému řádu. Všichni rytíři pak měli stejná práva, byli si rovni a měli se k sobě chovat jako bratři. Postupem času se od některých pravidel upustilo.

Řád zlatého rouna měl primárně za úkol zachovávat katolickou víru a bránit církev. Řád je zasvěcen Panně Marii a spadá pod patronát svatého Ondřeje. Řádovým dnem je 30. listopad, kdy se slouží mše a přijímají se noví členové. Původ řádu se zřejmě pojí se starou řeckou bájí o zlatém rounu, kdy právě vlna zlatého berana symbolizovala královskou moc a také důvod výpravy Argonautů do Kolchidy.

Mezi významné velmistry tohoto řádu patřil do roku 1700 například Maxmilián I., Karel VI. nebo Filip IV. Významnými rakouskými velmistry pak byli například Karel VI., Josef II. nebo Karel Habsbursko-Lotrinský. Ze známých nositelů Řádu zlatého rouna lze jmenovat českého a uherského krále Ludvíka Jagellonského (řád obdržel roku 1515), Vratislava II. z Pernštejna (řád obdržel roku 1555), římského císaře a uherského a českého krále Rudolfa II. (řád obdržel roku 1585), šlechtice Viléma z Rožmberka (řád obdržel roku 1585), vojevůdce Albrechta z Valdštejna (řád obdržel roku 1628), rakouského vojevůdce Evžena Savojského (řád obdržel roku 1686), politika Karla Schwarzenberga (řád obdržel roku 1991) nebo někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy (řád obdržel roku 2011).

Podvazkový řád Řád zlatého rouna Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 19 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy