Svátek práce má své kořeny v USA

Praha - Svátek práce - mezinárodní dělnický svátek se slaví první květnový den od roku 1890. Rok předtím ho zavedla II. internacionála, aby se tímto způsobem připomínala stávka amerických dělníků v Chicagu v roce 1886, kteří se snažili dosáhnout osmihodinové pracovní doby bez ztráty peněz.

V Chicagu se v roce 1886 konalo shromáždění, při něm se střetli demonstranti s pořádkovými silami a zahynulo několik stávkujících. Následující den zemřelo při demonstraci na Haymarket Square kvůli výbuchu bomby několik lidí.

Poprvé se Svátek práce v USA slavil 1. května 1888, kdy se konaly celý den stávky a demonstrace na památku dva roky starých událostí. O rok později (tedy v roce 1889) přijala II. internacionála na návrh francouzských socialistů 1. květen za oficiální svátek práce.

Postupně se k oslavě tohoto svátku přidávaly další politické proudy, dokonce i nacismus, přestože ještě roku 1922 trval Adolf Hitler na zákazu tohoto "marxisticko-anarchistického výmyslu", nebo katolická církev. Ta roku 1955 zasvětila první květen sv. Josefu dělníkovi.

V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze.

V socialistických zemích patřil tento svátek mezi nejdůležitější, organizovaly se masové prvomájové průvody, účast na nich byla nepsaně povinná a nadřízení a učitelé měli nařízeno kontrolovat účast svých podřízených a žáků. V průvodu byly zastoupeny podniky, školy i různé zájmové organizace. Kromě pěších účastníků městem projížděly i alegorické vozy.

Pravidelné oslavy svátku práce pořádá po roce 1989 v České republice KSČM. V posledních letech se oslavy odehrávají na v Praze na holešovickém Výstavišti. Mezi další pořadatele prvomájových setkání patří také Česká strana sociálně demokratická.

Související

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Více souvisejících

1. máj

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 17 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy